מגוונים את הברכות: מאכלי ראש השנה מלאי חמלה ואהבה

שולחן חגיגי

בדרך כלל לקראת ראש השנה מתחילה תקופה של התבוננות פנימה וחשבון נפש. זה הזמן בשנה בו אנו מבטיחים לעצמנו שנתעמל שלוש פעמים בשבוע, נאכל פחות ביסלי מול הטלוויזיה ונמצא יותר זמן לבלות עם המשפחה והחברים. לא פעם אנחנו מלווים את ההבטחות האלה בטקסים סימבוליים החל מתרומת בגדים שאין לנו בהם עוד צורך וכלה במינוי לחדר כושר. 

למרות שלא תמיד אנחנו עומדים בהחלטות האלה, מסתבר שהן בהחלט חשובות. מחקרים מתחום הפסיכולוגיה גילו כי הסיכוי שנעמוד בהחלטות שהתקבלו בתקופה שמסמלת התחלה חדשה – גבוה יותר.

ארוחת ערב ראש השנה המסורתית מבטאת גם היא את אותה כמיהה לשנה טובה יותר. לפי המסורת, האופן בו נציין את ראש השנה – ישפיע על השנה כולה. לכן בסעודת החג אנו משלבים ברכות קבועות, המלוות במאכלים המסמלים את הדברים שאנו מאחלים לעצמנו כפרטים וכעם. רבים מהמאכלים המקושרים לברכות הם טבעוניים, וליתר יש גרסאות מהצומח.

השנה החלטנו שלא להסתפק בגרסאות טבעוניות למאכלי החג, ולהציע גם ברכות חדשות שיבטאו רצונות וחלומות נוספים ועדכניים. הכנסת ברכות חדשות לסדר הברכות של ראש השנה, היא דרך מצוינת להזכיר לעצמנו את הערכים, התקוות והשאיפות שחשובים לנו. לכן לצד איחולים לשנה טובה ומתוקה, הכנסנו מאכלים ששמותיהם מסמלים אהבה, משפחתיות, חברות, דאגה לסביבה וחמלה לכל חי. הברכות והמאכלים החדשים יכולים להחליף ברכות שפחות התחברת אליהן או להצטרף לברכות המוכרות.

תפוח אדום עם לב בתוכו

יש לך את זה בטבעוני? אותן ברכות, בלי לפגוע בחיות

רוב המאכלים הנלווים לברכות המרכזיות הם טבעוניים:
"קרא – יקרע גזר דיננו" – קרא היא כנראה דלעת, או ירק אחר ממשפחת הדלועים.
"רוביא – ירבו זכויותינו" – שעועית לוביה או פול.
"כרתי – יכרתו שונאינו" – כרישה.
"סילקא – יסתלקו חטאתינו" – סלק, שלעתים מוחלף בעלי סלק (מנגולד).
"תמרי – יתמו עוונותינו" או "יתמו אויבנו" – תמר. אפשר לאכול את הפרי עצמו או סילאן, המהווה תחליף לדבש.


שני מאכלים שאינם טבעוניים, אך ניתן להכין להם תחליף בקלות הם:
תפוח בדבש – אחד המאכלים המזוהים ביותר עם החג. עם זאת, בתורה נכתב "ודבש אלו התמרים" (ביכורים א'), ולכן פרשנים קבענו שמאכל החג המסורתי הוא למעשה… סילאן. כמובן שלא חייבים לוותר על טעם הדבש, ואפשר להצטייד בגרסה הטבעונית של חברת וגה – WANNABee. את הדבש הזה תמצאו בחנויות הטבע, בחנויות המתמחות במוצרים טבעוניים ואפילו בחלק מהסופרמרקטים.
את ראש הדג או הכבש מחליפים, בדרך כלל, בראש של ירק כמו כרובית או שום. אחרים מעדיפים להכין גפילטע פיש טבעוני, כדי לאכול מנה בטעם של דג. אופציה נוספת היא לבחור במנה שהצורה שלה מזכירה ראש.

רוב המאכלים האחרים המקושרים למנהגי ראש השנה הם טבעוניים – רימון, גזר, חבושים ושום.

סלט קינואה ורימונים
סלט קינואה ורימונים. צילום: אלונה להב

רוצה עוד? כל המתכונים למאכלים ולסימנים של ראש השנה במקום אחד!

ברכות בהתאמה אישית לשנה טובה ומוסרית

איזו ברכה הולכת טוב עם פלפל? מה מסמלת חסה? ולמה כדאי לאכול שורשים בארוחת החג? כל התשובות (והמתכונים) – בהמשך.

לבבות ארטישוק – לשנה מלאת אהבה

היופי הוא לא העיקר, אבל גם הוא חשוב: סינייה לבבות ארטישוק ועגבניות של אורי שביט

המזטים שיגנבו את ההצגה: לבבות ארטישוק ממולאים בפטה פטריות טבעוני של TivonEat

כרוב – שתמיד נהיה ק(כ)רובים למי שאנחנו אוהבים

לא עוד סלט כרוב שגרתי: כרוב אדום ביין

ממלאים את ערב החג בדברים טובים: כרוב ממולא

כרוב ממולא באורז ועדשים שחורות ברוטב אדום
כרוב ממולא. צילום: תותן עינב

חסה – שנחוס על החי, ונחיה גם על החסה

שישאר לך מקום בבטן לעיקרית: סלט קליל של חסה, סלרי ואגוזים

נולד להרשים: סלט טמפה מוקפץ עם עדשים מונבטות ואספרגוס

סלט בריא לשנה בריאה: סלט ירקות עשיר במיוחד

חגיגי לאללה: סלט ירוק עם פטריות מוקפצות ביין

אין כמו הקלאסיקה: סלט קיסר

סלט קיסר
סלט קיסר. צילום: אלונה להב

תפוח אדמה – שנהיה טובים לאימא אדמה

מפגש פסגה של תפוחי אדמה, רוטב פטריות וטופו: פאי רועים טבעוני

גילטי פלז'ר לבני כל הגילים: תפוחי אדמה מוקרמים

הכי כיף לנשנש: הום פרייז

פרי אהבתם של קינמון וצ'ילי: אורז בקינמון עם אפונה ותפוחי אדמה

גם מזינה, גם טעימה: סויארמה – שווארמה סויה ותפוחי אדמה

סויארמה: פתיתי סויה בסגנון שווארמה
פתיתי סויה בסגנון שווארמה. צילום: אלונה להב

שורשים  – שנישאר קרובים לשורשים שלנו

האורח הספרדי שלכם: אפיו – תבשיל ראש סלרי וגזר מוחמץ

בול כמו במסעדה: שורשים צלויים על קרם שקדים של אביבית פריאל-אביחי מהבלוג של אורי שביט

הסוד הוא בחיתוך: סלט שורשים אסייתי טבעוני של VegaNati

תוספת צבע לשולחן החג: סלט שורשים עם המון סלק

סלט שורשים
סלט שורשים. צילום: אלונה להב

פלפל – שתהיה שנה מלאת פלפל

אקזוטי וקליל: טמפה מוקפץ עם אננס, בצל ופלפל
מושקע וחגיגי: פאי פלפלים
תמיד גורפים מחמאות: פלפלים ממולאים
מנת צד נהדרת: ממרח פלפלים

ממרח פלפלים
ממרח פלפלים. צילום: ראובן אילת

ומה עם קינוח? 

כדי לסמל את מתיקות השנה החדשה אפשר כמובן לאפות עוגת דבש תמרים מסורתית, או לבחור בכל קינוח חגיגי מתוק אחר! 

מרשים ופשוט להכנה: מוס שוקולד ופירות

למשפחה באהבה: נשיקות מרנג בטעם תות

קרמי ומפנק: קינוח בכוסות

בשיק פריזאי: אגסים אפויים בשוקולד

עוגת דבש תמרים
עוגת דבש תמרים. צילום: אלונה להב

שתהיה לכולנו שנה טובה, מתוקה, טעימה, יצירתית, מלאת אהבה ומוסרית, לפחות כמו ארוחת החג!

רוצה לדעת עוד ?

אפשר לשאול את התזונאית שלנו באתגר 22

כן, אני רוצה!
guest
0 תגובות
תגובות מובילות
תגובות חדשות תגובות קודמות
Inline Feedbacks
View all comments

אולי יעניין אותך לקרוא