מבחינה תזונתית, אין צורך בתחליף לביצים. הן משמשות בעיקר כמקור לחלבון, שאותו ניתן להשיג ממגוון של מאכלים טבעוניים. בחצי כוס של קטניות מבושלות או בשתי כפות שבבי סויה יש כמות חלבון זהה לזו שבביצה אחת, בלי הכולסטרול והשומן (לרשימה של עוד 12 מאכלים עם חלבון).
מבחינה קולינרית, כאשר מחפשים תחליפי ביצים במתכונים, יש להתאים את התחליף לסוג המתכון, לטעמים של הרכיבים האחרים, ולתפקיד שהביצה ממלאת בו – מבחינת הצורה, המרקם והטעם. יש גם מגוון תחליפי ביצה ייעודיים לבישול, לאפייה ואפילו להכנת חביתה. על אריזות התחליפים כתוב באופן ברור כיצד להשתמש בהם ולאיזה מתכונים הם מתאימים, מה שהופך את העבודה איתם לנוחה מאוד.
פעמים רבות התפקיד של ביצים במאפים ובקציצות הוא להדביק את חלקי התערובת. כאשר מדובר במתכונים המכילים ביצה אחת, לעתים ניתן לוותר עליה או להוסיף שתי כפות נוזלים, מבלי שהמאפה או הקציצה יתפרקו – במיוחד במתכונים שמכילים קמח כלשהו (קמח ומים יוצרים אפקט מדביק). לעתים מושחים ביצה על מאפים כדי ליצור שכבה מבריקה או כדי להדביק שומשום, ואפשר להחליפה בקלות במשיחת שמן (במאפים מלוחים) או סוכר (במתוקים).
במתכונים המכילים יותר מביצה אחת, מומלץ להמיר את הביצים ברכיבים מהצומח. להלן כמה הצעות להחלפת הביצה ברכיבים אחרים, על פי סוגי המתכונים.
ההוראות האלו אולי ישמעו לכם מסובכות, אבל בפועל זה ממש פשוט כשתופסים את הרעיון. כמו כן תמיד כדאי בתחילת הדרך ללכת על בטוח ולחפש מתכונים למאפים, קציצות ועוגות שמישהו כבר טבען עבורכם.
תערובות המתאימות למאפים וקציצות
- 2-3 כפות מחית שעועית או קטניה אחרת, מבושלת ומעורבבת היטב עם מעט מים.
- 2-3 כפות מחית תפוחי-אדמה מבושלים, מעורבבת עם מעט מים.
- 2-3 כפות טופו מעוך, מעורבב עם מעט מים.
- 2-3 כפות קמח תפוחי אדמה מעורבב עם מעט מים.
- 2-3 כפות קמח חומוס או קמח עדשים.
- 2-3 כפות חמאת בוטנים או טחינה גולמית, מעורבבת עם מעט מים.
תערובות המתאימות לעוגות ועוגיות
- חצי בננה מרוסקת במעבד מזון.
- רבע כוס רסק תפוחי-עץ או פרי אחר.
תערובות המתאימות גם למתכונים מלוחים וגם למתוקים (עקב טעמם הניטראלי)
- 2 כפות קמח, כף וחצי שמן, חצי כפית אבקת אפייה ושתי כפות מים
- 2-3 כפות קורנפלור, מעורבב עם מעט מים
- 2 כפות פשתן טחון מעורבב במעט מים
חביתה, שקשוקה, מקושקשת: הגרסה הטבעונית
כשמחפשים תחליפי ביצים, מחפשים גם ארוחות בוקר או ערב טבעוניות, שהן מהירות הכנה ועשירות בחלבון. בהחלט אפשר להכין חביתה, שקשוקה או מקושקשת – ללא ביצים. בחלק מהמתכונים מחליף את הביצה הטופו, ובאחרים קמח חומוס או קמח עדשים, שניתן להשיג בחנויות טבע או בחנויות אסייתיות. מתכונים מומלצים:
מי שמעוניין בטעם של ביצה יכול לנסות לתבל את החביתה או השקשוקה במלח הודי שחור – קאלה-נאמק, שיש לו ארומה גופריתית שמוסיפה למאכלים טעם של ביצה. להשיג בחנויות הודיות או בבתי טבע.
עוד בנושא
כתבה מומלצת של הדיאטנית כרם אביטל על בישול ואפייה ללא ביצים ממדור "שני צמחוני" של ynet.
האם ביצים מזיקות לבריאות? סקירת נתונים ומחקרים על ההשלכות הבריאותיות של צריכת ביצים.
התעללות בתרנגולות ובאפרוחים בתעשיית הביצים וכל המידע על ביצי חופש.