מתכונים איטלקיים לארוחה טבעונית, עשירה ומגוונת

פסטה ברוטב עגבניות

אם בעבר בתי הקפה בארץ לא התביישו להגיש מנת פסטה מוקרמת בגבינה צהובה עם פטריות מקופסת שימורים, היום הבישול האיטלקי מקבל את הכבוד הראוי לו. כמעט בכל מסעדה שמכבדת את עצמה תקבלו פסטה אל-דנטה עם תוספות טריות ואיכותיות, ולא מעט בשלנים חובבים מכינים פסטה טרייה ברטבים מושקעים.

המתכונים האיטלקיים מתבססים על חומרי גלם משובחים – כמו שמן זית טוב, ירקות איכותיים ועשבי תיבול טריים – שמהם יש לנו בשפע. למרבה השמחה, רבות מהמנות האיטלקיות האהובות הן טבעוניות. מנות אחרות ניתן "לטבען" עם מעט יצירתיות. יתר על כן, כמעט כל מוצרי הפסטה היבשים (פסטה על צורותיה השונות, ניוקי ועלי לזניה) – אינם כוללים מוצרים מהחי. מנגד, רוב הפסטות הטריות והפסטות שתמצאו בסופר בקירור ובהקפאה – מכילות ביצים ו/מוצרי חלב.

הכנו לכם כמה מתכונים איטלקיים משובחים לארוחה מנצחת, בלי שום רכיב מהחי. לפני הארוחה כדאי להצטייד בחומץ בלסמי וברוטב פסטו טבעוני, שישדרגו את החוויה. לא חסרים רוטבי פסטו טבעוניים (עללחם, פרסקו, הגרסה הטבעונית של ברילה ועוד מגוון מותגים). אבל הכי טעים להכין רוטב פסטו הורס בבית.

ראשית כל: אנטיפסטי

נתחיל, כמו האיטלקים, באנטיפסטי. פירוש המילה אנטיפסטי הוא "לפני הארוחה", מנה שקודמת אפילו למנות הראשונות (מתאבן). אנחנו נכין מנת אנטיפסטי צבעונית ומרעננת של ירקות בתנור שתפתח לכם את התיאבון למנות שיבואו אחריה.

מנות ראשונות: מרק ופוקצ'ה

נפתח במרק המינסטרונה, שמשמעות שמו היא "מרק גדול". מרק זה מכיל לרוב לא רק ירקות עונתיים, אלא גם שעועית ופסטה. אנחנו נכין מרק מינסטרונה עשיר לפי המתכון הזה.

פוקצ'ה היא מנת צד איטלקית של לחם דק אפוי בתנור. בדרך כלל היא מתובלת בשמן זית ובמלח. לפעמים, בדומה לפיצה, יהיו עליה גם תוספות של ירקות ועשבי תיבול. הכנת פוקצ'ה אינה מסובכת, אבל היא דורשת סבלנות ותכנון שכן צריך להמתין שהשמרים יתפחו. הנה מתכון נהדר לפוקצ'ה עשבי תיבול ממש כמו בארץ המגף.

מרק מינסטרונה. צילום: אוריון אנטה

מנות עיקריות: פסטה, לזניה ופיצה

פסטה:
בהכנת רוטב לפסטה אפשר להיצמד לאחד מהמוני המתכונים האיטלקיים הקיימים או פשוט לאלתר. מכיוון שרטבים רבים הם על בסיס עגבניות או שמן זית – אין שום קושי להכין אותם בגרסה טבעונית. ומה לגבי פסטה ברוטב שמנת? משתמשים בשמנת אורז או בשמנת סויה כדי לשחזר את הטעם המקורי של השמנת במתכון. אפשרות נוספת היא להחליף את השמנת בקרם קוקוס כדי לתת למנה טעמים אורינטליים יותר.

המתכון הראשון שנמליץ עליו הוא למנה קלאסית של המטבח האיטלקי, שהאגדה מספרת שהומצאה כמנת עניים בסיציליה. מנת עניים או לא מנת עניים, מה שבטוח שזו מנה קלה להכנה שדורשת מספר מצומצם של רכיבים בלבד. הרוטב שלה כולל את השילוב המופלא של עגבניות וחצילים. למרבה השמחה, אפשר להכין אותה גם כמנה טבעונית. אז בואו ללמוד להכין פסטה מלנזנה.

מקורו של הרוטב השני שלנו הוא בבולוניה. פסטה זו זכתה לפופולריות עצומה בכל רחבי העולם, ויש לה אינספור גרסאות. מדובר במנת פסטה עשירה בחלבון שאהובה גם על ילדים. המתכון שלנו לפסטה בולונז מכיל המון ירקות ועדשים במקום בשר, והוא בריא לא פחות משהוא טעים.
עוד אופציה נהדרת היא ניוקי תוצרת בית. הכנת ניוקי דורשת קצת זמן ועבודה. אם אתם מוכנים לאתגר יש לנו בשבילכם ניוקי בעשבי תיבול, שלחלוטין שווה את ההשקעה.

ניוקי ברוטב עשבי תיבול. צילום: ליאור רובין

פיצה:
לאיטלקים יש המון גרסאות לפיצה. חלקן, תתפלאו, בכלל בלי גבינה. יש אפילו שם לפיצה הנפוליטנית הזו שאין עליה גבינה: פיצה מרינרה. אנחנו, הישראלים, אוהבים את הפיצה שלנו עם גבינה אז נמליץ לכם על מתכון מפנק לפיצה עם גבינה טבעונית.

לזניה:
לזניה היא אחד המאכלים האהובים עלינו, ולא רק בגלל טעמה העשיר. כמו עם פסטות, גם כאן כמות השילובים והאופציות היא כמעט אינסופית. הרעיון פשוט: מבשלים בתנור שכבות עלי לזניה שביניהן רוטב עשיר, כשעל השכבה העליונה מוסיפים גם גבינה. לזניה, בניגוד לפסטה, רק משתבחת במקרר ותוכלו ליהנות ממנה מספר ימים, בלי להרגיש שאתם חיים על שאריות.
ארגנו לכם שני מתכונים נפלאים ללזניה: גרסה טבעונית למתכון אהוב ומוכר ללזניית חצילים ומתכון מקורי במיוחד ללזניית תרד ושבבי סויה.

קינוחים: טירמיסו ופנפורטה

כדי שלא תישארו בלי טעם מתוק בפה, נסיים במתכונים איטלקיים מתוקים. על הקינוח הראשון שיתאים לארוחה שזה עתה אכלתם אין צורך להכביר במילים כי הוא מוכר ואהוד מאוד: טירמיסו בלי ביצים ועם הרבה טעם. הקינוח הבא שנציג לכם מוכר פחות ונועז יותר: עוגת פנפורטה. זו עוגה עשירה באגוזים ותבלינים בעלת טעמים עזים, שתלך נהדר עם כוס אספרסו.

מתאבן אחד ושלוש מנות לאחר מכן, אנחנו אוהבים את הבישול האיטלקי אפילו יותר. ואנחנו לא לבד, האהבה למטבח האיטלקי היא כמעט קונצנזוס. אוכל איטלקי מהצומח הוא בחירה בטוחה (וטעימה) לאירוח חברתי, מפגש משפחתי או ארוחה רומנטית.

רוצה לדעת עוד ?

אפשר לשאול את התזונאית שלנו באתגר 22

כן, אני רוצה!

אולי יעניין אותך לקרוא