ארגוני הבריאות החשובים בעולם מעודדים כיום תזונה מבוססת צומח. חלק מהארגונים מתייחסים ישירות לצמחונות וטבעונות ומציינים את היותן תזונות מתאימות לכל שלבי החיים ואת היתרונות שלהן במניעת מחלות. מגמה חשובה ומעודדת נוספת, המגיעה מארגונים גדולים אחרים כולל כאן בישראל, היא ההמלצה לכלל האוכלוסיה להפחית משמעותית את צריכת הבשר ומזונות אחרים ומהחי, ולהגדיל את צריכת המזון מהצומח.
האקדמיה האמריקאית לתזונה
האקדמיה האמריקאית לתזונה (AND), האיגוד המקצועי של הדיאטנים הקליניים בארה"ב, הוא הארגון הגדול והמשפיע ביותר בקרב אנשי המקצוע העוסקים בתחום התזונה. ב-2016 פרסם הארגון נייר עמדה מקיף בנושא תזונה צמחונית ("נייר העמדה של האקדמיה לתזונה ודיאטה: דיאטות צמחוניות"), וכך נכתב בו, בין היתר:
עמדתה של האקדמיה לתזונה ודיאטטיקה (Academy of Nutrition and Dietetics) היא שתזונה צמחונית, כולל טבעונית, שמתוכננת כראוי, היא בריאה, מספקת מבחינה תזונתית ועשויה לספק יתרונות בריאותיים במניעה ובטיפול במחלות מסוימות. סוגי תזונה אלה מתאימים לכל שלבי החיים, כולל: הריון, הנקה, ינקות, ילדות, גיל ההתבגרות, זיקנה, וגם לספורטאים…
… תזונה צמחונית וטבעונית מתאפיינת בצריכה נמוכה של שומן רווי וצריכה גבוהה של ירקות, פירות, דגנים מלאים, קטניות, מוצרי סויה, אגוזים וזרעים (כל אלה עשירים בסיבים תזונתיים ופיטוכימיקלים), המניבה רמות נמוכות יותר של סה"כ כולסטרול ושל LDL כולסטרול, ושליטה טובה יותר על רמת הגלוקוז בדם. גורמים אלו תורמים לירידה בתחלואה כרונית.
המסמך מפרט לגבי היתרונות של תזונה מבוססת צומח במניעת מחלות לב, רמות שומן גבוהות בדם, יתר לחץ דם, סוכרת וסרטן (ביחוד סוגי סרטן של מערכת העיכול). ניתן לקרוא תרגום לעברית של נייר העמדה המלא כאן.
קייזר פרמננטה
קייזר פרמננטה, מארגוני הבריאות הבולטים, הגדולים והמובילים במדדי איכות בארצות הברית, מעודד בשנים האחרונות את אנשי המקצוע העובדים במסגרתו להמליץ על תזונה מהצומח למטופליהם, כדרך למנוע מחלות לב, סוכרת ולחץ דם גבוה. הם מציינים מספר סיבות מדוע לעודד תזונה זו למטופליהם:
"תזונה מהצומח עשויה להיות אחת הדרכים הטובות ביותר לתזונה בריאה. תזונה המעודדת צריכת מזון מהצומח ולא מעודדת צריכת בשר, מוצרי חלב וביצים לצד מזונות מעובדים… מחקרים מראים שצריכת מזון מהצומח היא חסכונית, ללא סיכונים גבוהים, ועשויה להוריד BMI, לחץ דם, המוגלובין מסוכרר [מדד של רמות סוכר בדם] וכולסטרול. תזונה מהצומח עשויה גם להוריד את כמות התרופות לטיפול במחלות כרוניות ותמותה ממחלות לב. רופאים צריכים לשקול להמליץ על תזונה מהצומח לכל מטופליהם ובמיוחד לאלו הסובלים מלחץ דם גבוה, סוכרת, מחלות לב או השמנת יתר".
ישראל: המלצות לתזונה ים תיכונית
בשנים האחרונות המחלקה לתזונה במשרד הבריאות מקדמת תזונה ים תיכונית, ומציבה בחזית ההמלצות את המזונות מבוססי הצומח:
"ההמלצות לתזונה ים תיכונית מתמקדות במזונות שלמים כגון שמן זית, פירות טריים, ירקות, אגוזים, דגנים מלאים וקטניות. במקביל, המלצות התזונה הים תיכונית הן להגביל את צריכת הבשר האדום, הבשר המעובד והמזונות האולטרה-מעובדים."
מעניין לציין שמשרד הבריאות מתייחס בהמלצות לא רק להיבטים הבריאותיים המיטיבים של תזונה ים תיכונית אלא מתייחס בהרחבה גם לנושא הסביבתי. בכך מצטרף המשרד לשורה ארוכה של המלצות ודגשים לתזונה מבוססת צומח ממשרדי בריאות ברחבי העולם, כולל של קנדה (ראו בהמשך), צרפת, הולנד, ברזיל, בריטניה ואפילו סין. כך כותבים בהמלצות הישראליות לגבי נזקי המזון מהחי:
תעשיית המזון מבוסס בעלי החיים שהתפתחה במאה האחרונה מהווה אף היא איום סביבתי משמעותי, המתבטא בעיקר בפליטה מסיבית של גזי מתאן על ידי בעלי חיים יבשתיים, בניצול שטחי מחייה לגידול בעלי החיים ושטחים לטובת גידולים חקלאיים להאכלת בעלי החיים, בפגיעה במגוון הביולוגי, ובייצור מסות של שפכים ופסולת…
… תעשיית המזון עלולה אף לגרום להידלדלות משאבי המזון, בדגש על מערכות ימיות: דיג מסיבי מביא להקטנה משמעותית ולסכנת הכחדה של אוכלוסיות דגים באוקיינוסים, בימים ובמקורות מים אחרים, התכנית הסביבתית של האו"ם התריעה כי דיג יתר עלול לגרום לנזקים חמורים, במיוחד באפריקה, במזרח הרחוק ובמרכז אמריקה
משרד הבריאות הקנדי – תזונה מבוססת צומח
משרד הבריאות הקנדי שינה מהותית את המלצות התזונה שלו בסוף 2019. אחת הסיבות לכך היא שלראשונה פורסמו מטעמו המלצות ללא מעורבות ולובי של תעשיות המזון. ההמלצות קוראות באופן ברור לבסס כמעט את כל התזונה על מזון מהצומח. זו אינה המלצה על צמחונות או טבעונות, אך זו המלצה הקוראת להמעיט במזון מהחי באופן מהותי. ניתן לראות זאת בצלחת לדוגמה שמופיעה בהנחיות:
אז כן, יש כאן בהחלט גם מזון מהחי, אך הוא מועט ביחס לתזונה המערבית הסטנדרטית, ומצטופף בקבוצת החלבון יחד עם מקורות רבים לחלבון מהצומח: טופו, גרגרי חומוס, שעועית אדומה ואגוזים. בטקסט הנלווה המומחים הקנדים מוסיפים:
"רבים מדפוסי התזונה הבריאים כוללים בעיקר מזון מהצומח. מזון מהצומח יכול לכלול: ירקות ופירות, דגנים מלאים, מקורות לחלבון מהצומח. צריכה של מזון מהצומח באופן קבוע יכולה להתבטא באכילה רבה יותר של סיבים תזונתיים ופחות שומן רווי. לכך יכולות להיות השפעות חיוביות על הבריאות, כולל ירידה בסיכון לסרטן, מחלות לב, סוכרת סוג 2."
מתוך Canada's food guide – Healthy eating recommendations
אגודת התזונה הבריטית
בדומה לארגון המקביל בארה"ב, גם אגודת התזונה הבריטית מאשרת שתזונה טבעונית מאוזנת מתאימה לכל שלבי החיים. הארגון פרסם ב-2017 תזכיר משותף עם הארגון הבריטי The Vegan Society, ולמעשה שני הארגונים עובדים בשיתוף פעולה במטרה להנגיש מידע אמין ומבוסס מחקרית בנושא תזונה טבעונית. להלן ציטוט מתוך התזכיר:
"תזונה צמחית מאוזנת שבנוסף מכילה פחות שומן רווי, יכולה לסייע לך לשמור על המשקל ועשויה להוריד את הסיכון שלך לסוכרת סוג 2, מחלות לב וכלי דם וסוגי סרטן מסויימים."
מקורות
V. Melina, W. Craig, and S. Levin, “Position of the Academy of Nutrition and Dietetics: Vegetarian Diets,” J. Acad. Nutr. Diet. 2016. לגרסה בעברית
Tuso PJ, Ismail MH, Ha BP, Bartolotto C. Nutritional update for physicians: plant-based diets. Perm J. 2013.
משרד הבריאות הישראלי, ההמלצות התזונתיות החדשות 2019
Canada’s Dietary Guidelines, 2019
British Dietetic Association, Plant-based diet: Food Fact Sheet (נבדק ב-10.8.20)`
British Dietetic Association confirms well-planned vegan diets can support healthy living in people of all ages (נבדק ב-10.8.20)