תשפ"ב הייתה שנה נהדרת לקולינריה הטבעונית בישראל בכלל ולאתר הצמחונות והטבעונות הישראלי בפרט. הפסטיבל הטבעוני הענק בשרונה משך אליו המוני מבקרים. רידיפיין מיט, חברת הבשר המודפס, גייסה סכום עצום של 135 מיליון דולר. עשרות מוצרים מרגשים פרצו לחיינו בסערה (האקטימל הטבעוני, השניצלים של משק ויילר, רבע לשבע בטעמים חדשים ועוד ועוד). גם סימון המוצרים בתו ויגן פרנדלי התרחב מאוד, והקניות בסופר הפכו פשוטות מאי פעם. וזה רק על קצה המזלג…
אתר הטבעונות והצמחונות הישראלי התחדש השנה בעשרות מתכונים, מאמרים ופוסטים. בנוסף, אזור המוצרים באתר עובר בחודשים האחרונים מתיחת פנים, וכבר אפשר למצוא שם מאות תחליפי בשר, תחליפי חלב, מתוקים, ממרחים ומוצרים נוספים. לכן חשבנו שמתאים לחגוג את סיום השנה המוצלחת הזו בסיכום מצעד חמשת הגדולים באזורים השונים של האתר (מוצרים, מתכונים, חיפושים, פוסטים ומאמרי תזונה).
המוצרים שעניינו אתכם במיוחד
כשעברנו על הנתונים כדי להכין את הפוסט הזה גילינו שהמוצרים שהכי הלהיבו אתכם השנה היו תחליפי הבשר. ארבעה מחמשת המוצרים הנצפים ביותר שייכים לקטגוריה זו.
במקום הראשון, הנקניקיות הטבעוניות של טירת צבי שהשאירו אבק לכל יתר המוצרים. אנחנו לא יודעים אם זה בגלל הפרסומות בטלוויזיה עם השף עומר מילר או בגלל הטעם, אבל אי אפשר להתכחש להייפ שהן יצרו כבר מהרגע הראשון. הנקניקיות הושקו במאי 2022, והפכו במהירות לנושא השיחה הכי לוהט בקבוצות הפייסבוק הטבעוניות. גם גולשי אתר הצמחונות הטבעונות הישראלי לא נשארו אדישים לנקניקיות החדשות, ואם תיכנסו לדף תגלו כמה הם אהבו אותן!

וונדרס, סדרת תחליפי הבשר של זוגלובק, הצליחה להרשים אותנו כשהצליחה להכניס שני מוצרים לחמישיה הפותחת. ההמבורגר של וונדרס הגיע למקום השני במספר הצפיות ועקף אפילו את ההמבורגר המדובר של ביונד מיט, שהגיע למקום השלישי. ואילו הטחון של וונדרס סוגר את החמישייה.
במקום הרביעי המכובד, המוצר היחיד שאינו תחליף בשר שהצליח להשתחל לחמשת הגדולים: שוקולד טוני'ס. לטוני'ס יש שני טעמים טבעוניים (אנחנו ממליצים בחום על השוקולד המריר עם 51% מוצקי קקאו, שקדים ומלח!), ומאחורי הצורה המיוחדת שלו יש סיפור חשוב ומעניין שקשור בהתנגדות לעבדות ילדים.
לא הפסקתם לחפש אותם
זה בטח לא יפתיע אתכם, אבל החיפוש הכי נפוץ באתר בפער היה טופו, וכשחושבים על זה זה ממש הגיוני. אפשר להכין עם טופו כמעט הכל: מקושקשת, שניצל, קציצות ואפילו קינוחים כמו עוגת לימון!

יש אנשים שאוהבים לאכול טופו כמו שהוא, נקי מהקופסה, אבל רובנו התאהבנו בטופו בזכות היכולת שלו לספוח טעמים. גם אם נרתעים ממנו בהתחלה, ברגע שלומדים לעבוד איתו הוא הופך לחומר גלם נהדר ועשיר בחלבון, שלפעמים יכול אפילו להחליף ביצה!
ארבעת המקומות הבאים היו בתחרות צמודה. למקום השני הגיעו הקציצות, מאכל ביתי מנחם שאפשר להכין בקלות גם בלי ביצה! במקום השלישי הקינואה, שנהדרת בסלטים ובתבשילים. במקום הרביעי חומר גלם שגם אנחנו אוהבים במיוחד – עדשים! הן קטנות וממזריות, עשירות בחלבון ויכולות להיכנס לסיר גם בלי דקת השריה.
את קטגוריית החיפושים נועל החמין. כנראה בגלל גולשים חוזרים, ששכחו לשמור במועדפים את מתכון החמין המצוין של מרינה.
המתכונים שהכי אהבתם
אם היו מסתכלים בהיסטוריית המתכונים של חלק מחברי צוות האתר כנראה היו מוצאים בעיקר פנקייקים ועוגות שוקולד. אבל לתזונאית שלנו יש הרבה סיבות טובות להתגאות בהרגלי האכילה שלכם, הגולשים, שהכניסו רק קינוח אחד לרשימה (וגם הוא רק במקום החמישי!).
מלך מלכי המתכונים שלנו נכון לשנת תשפ"ב הוא מרק האפונה, שהגיע למאות אלפי צפיות ועקף בסיבוב מאות מתכונים! הישג גדול במיוחד כשמדובר במדינה חמה כמו ישראל. המתכון הזה ניחן בכל המעלות: פשוט להכנה, זול, משביע ומזין! מה עוד אפשר לבקש?

במקום השני, סלט טבולה – סלט מזין וקליל, שמתאים במיוחד לקיץ הישראלי. במקום השלישי מתכון קלאסי מהמטבח ההודי: דאל עדשים כתומות, שמוכיח שוב את חיבתכם לעדשים. את המתכון הזה דירגו כ-900 גולשים מרוצים.
במקום הרביעי חוזרות העדשים הכתומות, הפעם במתכון למרק עשיר שגם בשלנים מתחילים יצליחו להכין בקלות. גם המתכון הזה זכה להמון דירוגים (מעל 900).
החמישייה ננעלת בצורה מתוקה במיוחד עם מתכון לפנקייק אוורירי ומשובח, מושלם לבראנץ' ביתי, שמכינים בקלות ממצרכים שיש לכולם בבית.
הפוסטים שקראתם השנה
הפוסט הכי נקרא בשנה האחרונה הוא פוסט שימושי במיוחד על תחליפי ביצה. הפוסט מציע מגוון אפשרויות להחלפת ביצים במתכוני בישול ואפייה ומסביר איזה תחליף מתאים לאלו מתכונים. שווה שגם לכם יהיה אותו במועדפים.
אם עד עכשיו התעלמתם מטרנד ההנבטה, פוסט ההנבטה של התזונאית שלנו, שהגיע למקום השני כבר יגרום לכם לשים לב אליו. זה טרנד פשוט ובריא שכדאי לאמץ, והפוסט הזה כולל את כל מה שצריך לדעת על הנושא.
במקום השלישי, פוסט על משהו שאנחנו, הישראלים, אוהבים מאוד: על האש! אם כל יום עצמאות המשפחה שלכם מצפה שתסתפקו בסלטים סתמיים, בעזרת הפוסט הזה תוכלו להפתיע את כולם בחג הבא עם שפע טבעוני עסיסי שקשה להישאר אדישים אליו. תמצאו שם המון מתכונים, תחליפי בשר שווים וטיפים להכנת מרינדות.

במקום הרביעי, פוסט שימושי נוסף שכדאי לכל טבעוני או טבעונית בראשית דרכם (וההורים והחברים שלהם, כמובן!) להכיר: רשימת קניות. זה המקום לקבל בו טיפים על המוצרים הכי טעימים, לגלות מה זה שבבי סויה ומה לעזאזל עושים עם קמח חומוס?!
במקום החמישי נמצא הפוסט "אוהבים פסטה ורוצים להישאר סקיני?", שמציע חלופות בריאות ודיאטתיות לפסטות, כמו פסטה מעדשים. וזה לא הכל, הפוסט כולל גם המלצות על רטבים שלא יגרמו לכם לפתוח כפתור בג'ינס.
מאמרי התזונה שסקרנו אתכם
כצפוי, העניין הגובר בחלבון הוביל לזה שבמקום הראשון נמצא מאמר על חלבון, שמשווה בין חלבון ממקור צמחי לכזה שמקורו מהחי. אז אם אי פעם תהיתם כמה חלבון אתם צריכים לאכול, מאיפה משיגים אותו ולמה צריכה מוגזמת שלו יכולה לסכן את בריאותכם – זה המאמר עבורכם.

למקום השני הגיע המאמר "חוק הברזל" – מאמר חשוב שמנפץ מיתוסים על ברזל. המאמר סוקר את הדרכים לצרוך ברזל בתזונה מהצומח ומסביר בפשטות ובמקצועיות את המעלות בברזל זה על פני ברזל מהחי. ספוילר: בכוס אחת של קטניות מבושלות מסתתרת כמות ברזל דומה לזו שבחצי קילוגרם חזה עוף.
"ויטמין B12 – המקור הטבעי" הוא המאמר שנמצא במקום השלישי, וזה מעולה כי B12 הוא הוויטמין היחיד שכל הטבעונים צריכים לקחת. במאמר זה התזונאית שלנו מסבירה למה הוא חשוב, כמה פעמים בשבוע צריך לקחת אותו ומדוע במקרה הזה התוסף עדיף על "הדבר האמיתי".
גם לכם אמרו שכדי שלא תסבלו ממחסור באומגה 3 תצטרכו לאכול דגים? המאמר שהגיע למקום הרביעי מפריך בדיוק את הטענה הזו, מסביר למה לא כדאי להסתמך על דגים כדי לקבל מספיק אומגה 3 ומה כן כדאי לאכול במקום.
למקום החמישי הגיע מאמר שעוסק במינרל חשוב, אבל פחות מדובר: אבץ. הבשורות הרעות: מחסור באבץ יכול לגרום לתסמינים ממש לא סימפטיים. הבשורות הטובות: מחסור באבץ נדיר בעולם המערבי ואין שום קושי להגיע לצריכה היומית המומלצת שלו בתזונה טבעונית.
שנה טובה, בריאה וטעימה!