שבועות – חג תחליפי החלב

תחליפי חלב לשבועות

בזכות שיווק אגרסיבי הצליחה מועצת החלב להפוך את שבועות מחגיגה של תבואת הארץ לחג שמזוהה בעיקר עם מוצרי חלב (ובמיוחד עם עוגות גבינה). ומה עושים בחג הזה המוני הישראלים שכבר הוציאו את מוצרי החלב מהצלחת מסיבות מוסריות או בריאותיות? נהנים מאותן המנות בדיוק, אבל מהצומח.

למעשה עוד לא נתקלנו במתכון חלבי שלא הצלחנו להכין גרסה טבעונית שלו. במקרים רבים מספיק להחליף את מוצרי החלב במתכון בתחליפי חלב. במקרים אחרים ההחלפה מורכבת יותר, ועדיף לבחור מראש במתכון טבעוני. ואיך יודעים מתי אפשר להשתמש במתכון קיים ומתי עדיף לחפש מתכון טבעוני? בדיוק בשביל זה אנחנו כאן עם טיפים, המלצות ומתכונים שיעשו לך סדר בראש לקראת החג.

תחליפי חלב זה כל הסיפור

פסטה ברוטב שמנת

פסטה ברוטב שמנת היא אחת המנות הקלאסיות של שבועות, וקל מאוד להכין אותה בגרסה טבעונית. יש המון מתכונים טבעוניים למנה הזו, אבל ניתן להשתמש גם במתכון חלבי אהוב, ופשוט להחליף את השמנת החלבית בשמנת צמחית או בקרם קוקוס.

פסטה שמנת פטריות
פסטה שמנת ופטריות. צילום: אוריון אנטה

אנחנו ממליצים על שמנת הסויה המוצלחת של אלפרו, שלא רק טבעונים אוהבים. השמנת הזו נמכרת כמעט בכל סופר, הטעם שלה דומה מאוד לזה של מקבילתה החלבית, היא מכילה אחוזי שומן נמוכים יחסית ואינה מכבידה על הבטן. ולמי שרוצה להתנסות במוצרים נוספים, מחכים בסופר ובחנויות הטבע מבחר שמנות טבעוניות על בסיס אורז, סויה ושיבולת שועל.

כשבמקום שמנת משתמשים בקרם קוקוס, המרקם יהיה אמנם שמנתי עשיר, אבל הטעם והארומה יהיו קצת שונים. מתכון בו קרם הקוקוס מתאים במיוחד הוא פסטה שמנת ופטריות.

טיפים של אלופים:

  • לקבלת מרקם מושלם, עדיף להחליף את השמנת בקרם קוקוס (18% שומן לפחות), ולא להסתפק בקרובי משפחתו הרזים (חלב קוקוס ונוזל קוקוס).
  • במקום גבינת פרמזן, מפזרים על הפסטה שמרי בירה, שטעמם מזכיר גבינה, או פרמזן טבעוני (למשל הפרמזן של פלנטי או של וגה).

פיצה

רוב המתכונים לבצק פיצה הם כבר טבעוניים, והדילמה היחידה היא במה להחליף את המוצרלה. אנחנו מעדיפים להשתמש למטרה זו בגבינה טבעונית שנמסה היטב, ולשמחתנו יש אופציות טובות וזמינות בסופרים ובחנויות הטבע, כמו המוצרלה של משומשו, הגבינה הצהובה של תנובה אלטרנטיב ומוצרלת הקשיו של פלנטי. ואם יש לך אפשרות להזמין גבינה במיוחד, אנחנו ממליצים בחום על הגבינשיו של עדיקא ועל המוצרלה של ויטופיה.

לזניה

אם יש לך מתכון מוצלח ללזניה חלבית לא צריך לזרוק אותו לפח. אפשר פשוט לקנות תחליפי חלב במקום מוצרי חלב. את רוטב הבשמל מחליפים ברוטב בשמל מוכן של ויטריז. מעל הלזניה מפזרים את אחד מסוגי המוצרלה שהמלצנו עליהם להכנת פיצה. ויש גם מתכון ללזניה טבעונית נהדרת, שלא דורשת שום שינויים והחלפות.

פלטת גבינות

פלטת גבינות היא דרך נהדרת להרשים את האורחים שלך בקלות. הסוד לפלטה מוצלחת הוא מוצרים איכותיים: גבינות משובחות, אגוזים ופירות טריים, זיתים ממעדניה, לחמים מיוחדים (או גריסיני), ממרחים שווים ואולי גם יין טוב.

הגבינה הראשונה שכדאי שתהיה בפלטה היא גבינת העיזים של מאמא קיו, שזוכה לביקורות אוהדות גם מקהל הקונים וגם ממדורי הצרכנות. לצדה מומלץ להציע את הגבינות הנהדרות של אוטופי כולל גבינות שוהם, שהן גבינות מיושנות שנראות מעולה. עוד גבינה שתתאים כאן מאוד היא גבינת גלילי השקדים של תמיז, שמצופה בסומק, בפלפל גרוס ובעוד ציפויים טעימים.

פלטת גבינות טבעונית לשבועות
פלטת גבינות

גבינות נהדרות נוספות שמתאימות לפלטה, הן הגבינות של ויטופיה ואנסטסיה, שלצערנו לא נמכרות בסופרים ובחנויות טבע, אלא רק בבתי העסק ובמשלוחים. ולסיום כדאי להכין גבינת מוצרלה מצוינת תוצרת בית.

בורקס גבינה

הבורקס המועדף עלינו הוא בורקס גבינה וזעתר. אבל אפשר להשתמש בכל מתכון לבורקס גבינה, כל עוד משתמשים בבצק עלים טבעוני (בצק עלים קפוא ללא חמאה כמו של שופרסל וזוגלובק או בצק עלים תוצרת בית שמכינים עם תחליפי חמאה) ובגבינת פטה צמחית (למשל הפטה של ויולייף או של גאיה).

טיפ של אלופים: את השומשום מדביקים לבורקס עם מעט שמן זית או חלב סויה.
טיפ זריז: בחלק מהסופרים מוכרים בורקס גבינה טבעוני קפוא של שופרסל או משומשו.

מומלץ להיצמד למתכון טבעוני

פשטידות וקישים

כשמכינים פשטידה או קיש עדיף לבחור במתכון טבעוני כיוון שצריך להחליף גם את הביצים וגם את מוצרי החלב. אם המתכון המקורי מכיל שתי ביצים או פחות – אפשר לנסות להחליף את מוצרי החלב בתחליפי חלב, ובמקום ביצים להשתמש באחד מהתחליפים הייעודיים או הביתיים. אם במתכון המקורי יש יותר משתי ביצים, סיכויי ההצלחה נמוכים, ועדיף לוותר עליו.

פשטידת ברוקולי
פשטידת ברוקולי. צילום: סיגל בן-דוד

על מנת להכין פשטידה במרקם קרמי בלי להשתמש במוצרי חלב משתמשים בדרך כלל בטופו טחון (רגיל או משי), בקרם אגוזי קשיו או בגבינה לבנה טבעונית. וכדי להדביק את התערובת בלי ביצים, משתמשים ברוב המקרים בקמחי קטניות.

מתכונים מומלצים לפשטידות טבעוניות:

עוגת גבינה טבעונית

כדי להכין עוגת גבינה טבעונית במרקם חלומי, צריך רק מתכון טוב. ויש סיכוי טוב שהמתכון הזה יתבסס על אגוזי קשיו, קרם קוקוס, טופו משי או גבינה טבעונית (לרוב טופוטי או גבינת הסויה של תנובה אלטרנטיב).

אנחנו ממליצים מאוד על המתכון הזה לעוגת גבינה פירורים טבעונית, שקל להכין וקשה לחכות עד שתתייצב במקרר. עוגת גבינה טבעונית קרה נוספת, שאנחנו מכינים לפחות פעם בשנה, היא עוגת קרם קשיו ותותים. שתי העוגות האלה אוהבות מאוד את המקרר, וככל שהם מבלות בו יותר זמן הטעם והמרקם שלהן רק משתבחים.

לא חסרים מתכונים גם לעוגת גבינה טבעונית אפויה, למשל עוגת גבינה עם שוקולד של המרכיב הסודי ועוגת גבינה מלאה בכל טוב של קוקי כיף.

טיפ של אלופים: לפינוק מקסימלי מקשטים את העוגה בקצפת צמחית מהמבחר הגדול שמציעים בסופרים ובחנויות המתמחות באפייה.

טיפ זריז: בחלק מהמאפיות והמעדניות (דליקטסן, סימונצ'ו ועוד) מוכרים עוגות גבינה טבעוניות, ולגיוון בחלק מהסופרים מוכרים כנאפה טבעונית קפואה של האופה מאיסטנבול.

רוצה לדעת עוד ?

אפשר לשאול את התזונאית שלנו באתגר 22

כן, אני רוצה!
guest
0 תגובות
Inline Feedbacks
View all comments

אולי יעניין אותך לקרוא