לקרם קוקוס ולשמנת סויה יש הרבה במשותף: שניהם נהדרים להסמכת מרקים ולהכנת רטבים מושחתים וקינוחים נהדרים (עוגות בחושות, קינוחי מוס ועוד). אבל הם ממש לא זהים, וכדאי להכיר את ההבדלים ביניהם כדי לבחור נכון את המוצר המתאים לכל מנה.
שמנת סויה: פשוט משובחת
שמנת סויה היא סיפור פשוט יחסית. יש לה טעם ניטרלי, היא מזכירה מאוד את השמנת החלבית וקל מאוד לבשל איתה. הרבה אנשים מעדיפים אותה על פני השמנת החלבית, כי המרקם הקליל שלה לא מכביד על הבטן וכי אין בה כולסטרול.
שמנת סויה היא כמו לוח חלק. השמנת משאירה ליתר חומרי הגלם (תבלינים, ירקות וכו') את האפשרות לבלוט, ובה בעת מסמיכה מנות ומעניקה להן מרקם עשיר וקטיפתי. שמנת סויה תהיה הבחירה המושלמת לבישול איטלקי או צרפתי, כשרוצים להחליף את השמנת החלבית בלי לשנות את הטעם. יתרון נוסף שלה, הוא שהיא מאפשרת לך להמשיך לבשל כרגיל גם את המתכונים החלביים ופשוט להשתמש בשמנת סויה במקום בשמנת החלבית, ולא משנה אם זה מרק בטטה מוקרם, רוטב אלפרדו או רוטב רוזה.
כמעט כל סופר או חנות טבע מחזיקים לפחות סוג אחד של שמנת סויה. באופן אישי, אני מעדיפה את זו של אלפרו, שמגיעה בשתי גרסאות (4% שומן ו-14.7% שומן).

מבשלים עם שמנת סויה
קלאסיקת פסטה על זמנית: פסטה בשמנת ועגבניות שרי של לא על החסה לבדה
מחמם גוף ונפש: מרק פטריות בשמנת
כרובית עם טחינה out, כרובית ברוטב בשמל משמנת סויה in
ונסיים בקינוח מרשים במיוחד: טארט תפוחים ותמרים
טיפ של אלופים: רוטב שמנת ישמח לתוספת אלכוהול (יין לבן, וודקה, רום או ברנדי), עשבי תיבול (עירית, מרווה, רוזמרין, תימין וכו'), שום (טרי או כתוש) ותבלינים כמו אגוז מוסקט, פלפל שחור ומלח כמובן.
קרם קוקוס: מיוחד, אבל לא לכל אחת
קרם קוקוס, מנגד, הוא כבר אופרה אחרת. לקרם הקוקוס יש טעם דומיננטי יותר, שמוסיף עומק ועניין לרטבים ולמרקים, כמעט כמו עוד תבלין. בחלק מהקינוחים, לעומת זאת, טעמו כמעט לא מורגש. אני משתמשת בו הרבה, ותמיד מחזיקה כמה פחיות במזווה. אבל יש גם אנשים ונשים שממש לא מתחברים לטעם שלו.
קרם קוקוס מושלם למתכונים הודיים ואסיתיים, שעשירים גם ככה בטעמים חזקים. השילוב של טעמים עזים אלה עם קרם הקוקוס, מוסיף עוד שכבה של עומק למנה. בנוסף, לשם הגיוון תוכלו גם להחליף את השמנת בקרם קוקוס במתכונים אהובים, וליהנות מאותה המנה בטעם קצת אחר.
קרם קוקוס נמכר כמעט בכל סופרמרקט וחנות טבע, ואפילו בחלק מהמכולות השכונתיות. הוא מאוחסן בקופסאות שימורים ובמיכלי קרטון, ואפשר למצוא גם קרם שמכיל רק מים וקוקוס בלי מייצבים, חומרים משמרים ושאר תוספים.
כדי לוודא שקונים את המוצר המתאים למתכון, כדאי להכיר את ההבדלים בין נוזל, חלב וקרם. נוזל קוקוס הוא הדליל ביותר עם אחוז השומן הנמוך ביותר (10% ומטה) וקרם קוקוס הוא הסמיך ביותר עם אחוז השומן הגבוה ביותר (18% ומעלה). חלב הקוקוס נמצא אי שם באמצע ביניהם עם 10%-17% שומן. כדי להוסיף על הבלבול חברות שונות קוראות למוצרים בשמות שונים, ולכן במטרה להתאים את המוצר למתכון בודקים כמה אחוזי שומן הוא מכיל. פטנט נחמד וחסכוני הוא לקנות תמיד קרם קוקוס, ולמהול במים ליצירת מרקם דליל יותר במידת הצורך.
רטבים על בסיס קרם קוקוס מחבבים במיוחד קארי (ממרח או תבלין), טופו, ג'ינג'ר, למון גראס, עלי כפיר ליים, פלפל צ'ילי טרי, צ'ילי גרוס וכמובן מלח. בסיום הבישול מומלץ לקשט עם בוטנים או קשיו ועשבי תיבול טריים (בזיליקום או כוסברה) ואפילו ליים או לימון.
מתכונים עם קרם קוקוס
המתכון הקלאסי והאהוב, אבל עם טוויסט: פסטה שמנת פטריות על בסיס קרם קוקוס
עשיר בטעמים וקל להכנה: מתכון מרק בטטה עשיר עם קרם קוקוס
אי אפשר בלי השילוב האולטימטיבי של קארי וקרם קוקוס: מוקפץ ירקות צבעוני, טופו וחצילים מוקפצים בסגנון אסייתי וסייטן ברוטב קארי הודי בקרם קוקוס

ויש גם קינוחים: טים טאם הורס שמכינים לבד בבית, מוס שוקולד משני רכיבים בלבד ועוגת גבינה שלא תפסיקו ליישר
טיפים של אלופים:
- לפעמים במהלך האחסון, המים והשומן נפרדים זה מזה. לכן כשמבשלים עם קרם קוקוס מומלץ לשקשק טוב את המיכל לפני שמתחילים.
- מקרם קוקוס אפשר להכין בקלות גם קצפת נהדרת. מכניסים פחית קרם קוקוס (18% שומן או יותר), שמכילה רק קוקוס ומים למקרר ללילה. בבוקר תגלו שהשומנים והנוזלים נפרדו זה מזה. הוציאו בעזרת כף את החלק הלבן שהתרכז בחלק העליון של הפחית, והעבירו אותו לקערה. הוסיפו אבקת סוכר ו/או אינסטנט פודינג וניל לפי הטעם והקציפו עם מיקסר. חשוב לא להגזים בהקצפה כדי לשמור על המרקם הקצפתי הקליל והמפנק. בתיאבון.