חברה שביקרה לאחרונה ביוון גילתה לי את סודו של ממרח הפאבה (Fava) – הגרסה היוונית לחומוס המזרח תיכוני. פאבה, למקרה שתהיתם, זה בכלל פול בלטינית, אך היוונים מכינים את הממרח הזה מאפונה צהובה. במקור מכינים את הממרח מזן קטניה ייחודי בשם Lathyrus Clymenum, שניתן לגדל באופן כמעט בלעדי באי סנטוריני, ככל הנראה בזכות התנאים הייחודיים שם (שילוב בין האפר הוולקני מהר הגעש שבאי, האקלים וסוג האדמה). בשל כך המחיר של הקטניה המיוחדת הזאת גבוה במיוחד, ולכן היוונים בדרך-כלל מחליפים אותה באפונה הצהובה.
החלטתי לנסות להכין את הממרח מעדשים כתומות, שהן זולות וזמינות יותר מאפונה צהובה. הממרח יצא כל-כך מוצלח וקל להכנה, שרציתי לחלוק אותו עם שאר העולם. אחד הדברים הנחמדים בממרח עדשים כתומות הוא שדרוש עבורו סיר אחד בלבד, ולא צריך שום בלנדר או מעבד מזון. אז למי ששונא לשטוף כלים (שמעתי שיש אנשים כאלו), זה ממרח אידיאלי. האתגר היחיד בהכנת הממרח הוא לשמור על מרקם סמיך אך לא לשרוף את התחתית. לכן מומלץ להישאר במטבח, לערבב ולהוסיף מים בעת הצורך (רק מעט, כדי שהממרח לא יהפוך למרק).