בעבר עור היה חומר הגלם המועדף על רוב האנשים שהלכו לקנות נעליים ותיקים, ואת המחיר הכבד באמת שילמו בעלי החיים והסביבה. אבל בשנים האחרונות התחילו לנשוב רוחות של שינוי.
בזכות צרכנים מודעים שמתייחסים לתחליף עור לא כאל פשרה זולה, אלא כבחירה מוסרית ואופנתית – צצות עוד ועוד חלופות טבעוניות ראויות. בניגוד לחלק מחיקויי העור המיושנים, שנקנו בעיקר מטעמי חיסכון, מדובר בחלופות איכותיות ואסתטיות.
בפוסט זה נסקור את העורות הטבעוניים החדשים (והחדשניים) בשכונה שמיוצרים מתירס, קפה, תפוחי עץ, קקטוס, פטריות, אננס ועוד. עורות טבעוניים נוספים מפרחים, קמבוצ'ה וכו' – נמצאים בשלבי פיתוח. וכמו שתראו בהמשך, כמה מהמותגים המובילים בעולם כבר משתמשים בחלופות החדשניות האלה בקולקציות שלהם.
חלק גדול מהעורות האלה מבוססים על תוצרי לוואי של גידולים חקלאיים, שבעבר היו נזרקים לפח ועכשיו זוכים לחיים חדשים ומספקים הכנסה נוספת לחקלאים. רבות מהיצרניות גם מבטיחות שהן לא משתמשות בכימיקלים מזהמים ומסוכנים בתהליך הייצור, בניגוד לנהוג בתעשיית העור. אמנם נכון לשנת 2023, לא כל החברות הצליחו להיפרד לחלוטין מחומרים סינתטיים (בעיקר פלסטיק), אבל חלקן משתמשות בפוליארתון על בסיס מים או בפלסטיק שמקורו בבקבוקים ממוחזרים. ויש גם עורות טבעוניים מוכרים יותר כמו שעם, PU וקנבס בשעווה עליהם כתבנו פוסט נפרד.
עורות טבעוניים חדשנים
עור אננס (Piñatex)
אל טרנד הדפסי האננס, הצטרף לאחרונה גם עור טבעוני שמיוצר מהפרי האקזוטי: Piñatex של חברת Ananas Anam מאנגליה. הסיפור של Piñatex מתחיל בשנות התשעים כשדוקטור Carmen Hijosa, שעבדה כיועצת לתעשיית העורות, ראתה את הנזקים הסביבתיים העצומים של הענף שהיא חלק ממנו.
Carmen לא הרגישה בנוח להמשיך לעבוד בתחום והחליטה ליצור עור אלטרנטיבי שיהיה יותר איכותי וידידותי לסביבה מהתחליפים שהיו אז. בזכות העור שפיתחה (Piñatex) היא זכתה בפרסים כמו Innovate UK women in innovation award והוזמנה להעביר מספר שיחות TedX.
תחליף עור זה מתאים למגוון שימושים רחב. הוא גמיש, נושם, עמיד ומתכלה לחלוטין בתנאים תעשיתיים. Piñatex מיוצר מ-80% סיבים שמקורם בעלי הצמח ו-20% פלסטיק ממקורות שונים. העלים הם תוצרי לוואי של חקלאות האננס, ומכירתם מייצרת הכנסה נוספת לחקלאים ומספקת עבודה לתושבים באזורים כפריים. חלקי העלים שלא הופכים לעור עוברים הסבה לדשן או לדלק ביולוגי כדי למנוע בזבוז.
חברות רבות כבר משתמשות ב-Piñatex, ובהן ענקיות הלבשה, הנעלה וטקסטיל לבית. בשנת 2018 הוגו בוס השיק מהדורה מוגבלת של נעלי גברים מ-Piñatex שבינתיים אזלה מהמלאי. אבל אם מתחשק לכם להתחדש בנעלים מ-Piñatex, נכון לנובמבר 2023 תוכלו לרכוש זוג מקולקציית Happy Pineapple הטבעונית של נייק או מהדגמים הטבעוניים של קטרפילר.
עור אננס מככב לא רק בנעליים, אלא גם בעיצוב פנים. בסוויטה הטבעונית במלון Hilton Hotel Bankside בלונדון, למשל, החליטו להשתמש בעור זה לעמדת הקבלה, לכיסאות, לראש המיטה ואפילו למפתחות.
עור קקטוס (Cactus Leather)
החברה המקסיקנית Desserto מייצרת עור טבעוני במבחר צבעים ועוביים מקקטוסים מקומיים שגדלים בחווה אורגנית ללא הדברה וזקוקים למעט מאוד מים. כדי להכין את העור קוטפים רק את העלים הבוגרים בלי לפגוע בקקטוס, ומעבירים בהמשך את חלקי הצמח שלא מתאימים לייצור העור לתעשיית המזון. בחווה גם לא כורתים אף עץ מתוך אמונה במגוון ביולוגי. אבל החברה לא מפרטת איזה חומרים נוספים מכיל העור שלה.
H&M, אדידס ומרצדס כבר השתמשו בעור של החברה, שנקרא באופן לא מפתיע Desserto, בחלק מהעיצובים שלהן.
עור תפוחי עץ (Apple Leather)
הממציא האיטלקי Alberto Volcan חיפש שימושים לשאריות תפוחי העץ מתעשיות המיצים, הסיידרים והקומפוטים. אחרי שבשנת 2004 הוא הצליח ליצור נייר מהשאריות, הוא התחיל לשתף פעולה עם חברת Frumat, שמתמחה במיחזור פסולת מענפים שונים.
שיתוף הפעולה הוליד את AppleSkin – עור נושם, חזק ועמיד בפני מים, שמיוצר על ידי חברת Mable מאיטליה. העור מיוצר במבחר וריאציות כדי שיתאים למגוון שימושים והעדפות אסתטיות, כולל טקסטורות מיוחדות שנראות כמו עורות אקזוטיים של נחש וקרוקודיל. הוא מכיל 50% סיבי תפוח ו-50% פוליאוריתן ומשמש בעיקר לריפוד ולייצור רהיטים, מזוודות ונעליים.
גם חברת VEGATEX מסין, שמתמחה בייצור עורות טבעוניים, מציעה עור מתוצרי הלוואי של חקלאות תפוחי העץ. VEGATEX משתמשת בפוליארתון על בסיס מים ומצהירה כי תהליך הייצור שלה לא מזהם, לא רעיל ולא מסוכן לבעלי חיים או לבני אדם.
עור מתפוחי עץ מככב בקולקציה של מותג ההנעלה והאקססוריז NAE מפורטוגל ובקולקציית התיקים של המותג הטבעוני הבריטי Matt & Nat. גם פמלה אנדרסון, פעילת זכויות בעלי החיים ולנצח כוכבת משמר המפרץ, השיקה קולקציית תיקים טבעונית מעור תפוח. ואילו מעצב המוצר הידוע פיליפ סטארק יצר מעור זה קולקציה שלמה של רהיטים ופריטים מעוצבים לבית.
עור פטריות (Mushroom Leather)
שני העורות הטבעוניים המוכרים ביותר שמיוצרים מפטריות הם: Mylo של חברת Bolt Threads ו-Reishi מבית Mycoworks. ואילו חברת Ecovative צפויה להשיק את Forage – עור טבעוני מפטריות עם 0% פלסטיק.
Mylo מיוצר מפטריות שגדלות בחוות מבוססות אנרגיה מתחדשת. הוא מצופה בשכבה דקה של PU מבוסס מים שמעניקה לו עמידות למים, גמישות וחוזק. אדידס וסטלה מקרטני כבר הכניסו אותו לקולקציות שלהם.
Reishi מיוצר מגידול פטריות ישירות על בדים כמו כותנה, והוא מצופה בציפוי צמחי או פלסטי. אבל גם כשהמוצר מכיל פלסטיק מדובר בכמות מזערית של אחוז אחד. עור זה הוא יקר יחסית, ונמצא בעיקר במותגי יוקרה, כמו הרמס ובלנסיאגה.
עור ענבים (Grape Leather) / עור יין (Wine Leather)
חברת VEGEA מאיטליה מקבלת מיקבים מקומיים את תוצרי הלוואי של ייצור היין (קליפות ענבים, חרצנים וכו') והופכת אותם לעור טבעוני חזק, רך וחלק. עור זה נקרא VEGEA או GrapeSkin. בנוסף לענבים הוא מכיל גם שמנים צמחיים, סיבים שמקורם בגידולים חקלאיים ו-0% חומרים מבוססי נפט. אפילו הפולימרים שבהם משתמשים בתהליך הייצור הם, לפחות חלקית, ממקורות מתחדשים.
עור זה מככב בכמה מתיקי העור הטבעוניים של קלווין קליין, ברכב היוקרה Bentley exp 100 gt ובפריטים של מותגים נוספים.
עור בננה (Banana Leather)
Jinali Mody, בחורה הודית מוכשרת עם תואר שני בקיימות מאוניברסיטת ייל היוקרתית, פיתחה את Banofi – תחליף עור טבעוני מעלי בננה. Banofi הומצא במטרה לפתור בעיות מוסריות וסביבתיות רבות ולהציע חלופת עור עמידה, נטולת אכזריות וידידותית ככל הניתן לסביבה.
הבחירה של Jinali בבננות אינה מקרית. הודו היא יצרנית הבננות הגדולה בעולם. כמויות עצומות של תוצרי לוואי של הגידול הזה נזרקים במדינה כל שנה, ואילו הרווח של החקלאים הוא זעום. הודו היא גם אחת מיצרניות העור המרכזיות בעולם, מה שפוגע בתושבים שגרים ליד מפעלי העיבוד.
Banofi מורכב מ-50% תוצרי לוואי של גידולי בננות שמגיעים מחקלאים קטנים שנהנים מהכנסה נוספת, 30% תוספים טבעיים ו-20% חומרים סינתטיים שרובם ממוחזרים. Jinali ממשיכה לחפש דרכים להפחית עוד את אחוז החומרים הסינתטיים במוצר, אבל בינתיים Banofi כבר זכה בפרס הקיימות של אוניברסיטת ייל. בשנת 2023 המותג ההודי הטבעוני Rashki השיק קולקציית תיקים ראשונה מעור זה.
כדאי לדעת: קיים עור נוסף שמיוצר מבננות, bananatex, אבל הוא מצופה בשעוות דבורים, ולכן אינו טבעוני.
עור קוקוס (Coconut Leather)
Malai הוא עור טבעוני נוסף שמכינים מתוצרי לוואי של תעשיית המזון בהודו. חומר זה חביב במיוחד על שוחרי איכות הסביבה כי הוא טבעי לגמרי, ללא ציפוי פלסטי או תוספים סינתטיים אחרים. ואם זה לא מספיק, המפתחים שלו מבטיחים שהוא אפילו בטוח למאכל.
כיוון ש-Malai הוא חומר טבעי לחלוטין הוא רגיש ללחות, ויש למרוח עליו שמן קוקוס. בטיפול נכון הוא יחזיק מעמד 4-8 שנים. אבל בסופו של דבר יתחיל להתפרק כי מיוצר ממקור 100% טבעי.
Malai מיוצר במבחר טקסטורות ועוביים, ואפשר להכין ממנו מוצרים מגוונים מאוד. המותגים שהכניסו אותו לקולקציות שלהם פחות מוכרים בישראל, כמו מותג התיקים ההודי הטבעוני והאורגני Riti.
עור קפה (Coffee Leather)
מאוהבים בקפה? עכשיו אתם יכולים גם לנעול אותו. מספר חברות משתמשות בפסולת של תעשיית הקפה לייצור עור טבעוני. אחד מעורות הקפה המרכזיים (M-TEX של Bell Living Lab) מגיע אלינו מאינדונזיה, יצרנית הקפה הרביעית בגודלה בעולם.
את החברה ייסדו שני סטודנטים לביולוגיה שהצליחו להפוך פסולת קפה לעור טבעוני באמצעות התססה. פסולת הקפה מגיעה אליהם מקואופרטיב מקומי שהם משתפים איתו פעולה, וככה הם מספקים הכנסה נוספת לחקלאים ומונעים בזבוז.
גם חברת ההנעלה nat-2 מגרמניה משתמשת בעור קפה, ומציעה סניקרס טבעוניים שאפילו מריחים כמו המשקה הממכר. ואילו ענקית הקפה נספרסו שיתפה פעולה עם חברת ZETA ליצירת RE:GROUND – קולקציית סניקרס טבעוניים מחומרים ממוחזרים ושאריות קפה.
עור תירס (Corn Leather)
חומר נוסף שמתמשים בו לייצור עור טבעוני הוא עלי תירס. כמו עור הקפה, עור התירס מיוצר על ידי מספר חברות, והמרכיבים שלו משתנים מחברה לחברה. העור שנוצר הוא גמיש, חזק ועמיד לאורך זמן. הוא מתאים למגוון העדפות אופנתיות, כי אפשר לייצר אותו גימורים, הדפסים ומרקמים משתנים.
מותג הנעליים Veja, שמציע מבחר טבעוני מרשים, מייצר מספר דגמים טבעוניים מעור תירס. מותג נוסף שהשיק ליין מעור זה הוא LØCI, שאהוב מאוד על סלבס כמו לאונרדו דיקפריו, בן אפלק וג'סיקה אלבה.
עור במבוק (Bamboo Leather)
Banbū הוא עור במבוק טבעוני רך ומלטף, שעמיד בפני מים, שריטות וכתמים. עור זה פותח על ידי חברת von Holzhausen במטרה ליצור תחליף עור טוב יותר לסביבה, לאנשים שמייצרים אותו ולבעלי החיים. בחברה בחרו בבמבוק כי הוא גדל מהר ודורש השקייה מעטה. בתהליך הגידול הם מקפידים לא להשתמש בחומרי הדברה או קוטלי עשבים.
עור הבמבוק של von Holzhausen מכיל 83% רכיבים צמחיים. הוא אמור להתכלות תוך 250 ימים מרגע שנזרק לפח, והרכיב היחיד שאינו צמחי בו הוא הציפוי שמכיל פוליאתרון ללא ממיסים. עם זאת, קיימים עורות במבוק של חברות נוספות, עם הרכבי חומרים שונים.
נכון לספטמבר 2023 אפשר לקנות תיקים ונעלי בלרינה מעור במבוק ש-von Holzhausen מייצרת בעצמה. בנוסף, בחלק מרכבי היוקרה של טסלה משתמשים בעור של החברה כתחליף לעור.
מירום (Mirum)
Mirum הוא עור טבעוני שמיוצר משילובים שונים של חומרים, שחלקם משמשים כחלופות עור גם בפני עצמם: שעם, אורז, מי קוקוס, גומי טבעי וכו'. עור טבעוני זה הוא נטול פלסטיק לחלוטין, מתכלה, ניתן למיחזור ולא מכיל אף רכיב סינתטי. כיוון ש-Mirum מורכב משילובי חומרים משתנים, קל לייצר איתו מוצרים שמתאימים למבחר העדפות אופנתיות ושימושים.
מספר מעצבים ומותגים כבר משתמשים בעור טבעוני זה בקולקציות שלהם. המעצבת ופעילת זכויות בעלי החיים סטלה מקרטני משתמשת בעור זה בחלק מהתיקים הטבעוניים שלה. גם קמפר הכניסו את העור לכמה מהנעליים שלהם, אבל משום מה לא הלכו צעד נוסף והפכו את הדגמים האלה לטבעוניים. ואם זה לא מספיק, מותג רכבי היוקרה BMW הוא בין המשקיעים בחברה.