עור טבעוני הוא מונח חדש יחסית שפונה לקהל שמחפש חלופות מוסריות לעור. הוא דומה מאוד לעור במראה ובמגע שלו, אפשר לייצר אותו ממגוון גדול של חומרים והוא לא מכיל אף רכיב מהחי. למרות שמדובר במונח חדש, בפועל כמה מהעורות הטבעונים נמצאים איתנו כבר עשרות (ולפעמים אפילו מאות) שנים. ויניל (PVC), ופוליאוריתן (PU), למשל, הושקו באמצע המאה ה-20 וזוכים מאז לפופולריות רבה בזכות תו מחיר נוח וטקסטורה שדומה מאוד לזו של עור.
סקירת העורות הטבעוניים המרכזיים
אחרי שסקרנו חלופות עור חדשניות מחומרים כמו אננס ופטריות, הפעם נתמקד בתחליפי עור ותיקים וסולידיים יותר. וכמובן, שכמו בעורות מהחי, גם כאן אפשר למצוא מוצרים בטווח רחב של מחירים, איכותיות, טקסטורות, מרקמים וכו'. היצירתיים שביניכם יכולים גם לרכוש חלק גדול מהחומרים האלה לפי מטר רץ, ולעצב לעצמכם פריטים שווים.
טיפ לפני קנייה: תמיד מומלץ לקרוא את פירוט הרכיבים כי שמות המוצרים עלולים להיות מבלבלים או לא מדויקים. בפוסט חומרי הגלם הענק שלנו, תמצאו עוד המון מידע על איך יודעים אם פריט הוא טבעוני ואלו חומרי גלם שנמצאים בשימוש בלבוש וטקסטיל לבית הם ללא רכיבים מהחי.
העץ הנדיב
שעם (Cork Fabric, Cork leather)
שעם נחשב לאחד העורות הטבעוניים הכי מוצלחים בסביבה. יש לו טקסטורה שמדמה עור היטב, והוא קל משקל, גמיש, רך, נושם, חזק ועמיד בפני מים, כתמים ובכלל.
נראה שמדובר גם בעור ידידותי לסביבה. הוא מיוצר מעץ אלון השעם שדורש רק כמות מועטה של מים. קילוף העץ לא פוגע בצמח שממשיך לגדול, ובתהליך הייצור לא מוסיפים לו פלסטיק ולא משתמשים בכימיקלים מזהמים. ואם זה לא מספיק, עור שעם איכותי יכול להחזיק מעמד עשרות שנים בלי טיפול מיוחד וקל למחזר אותו.
כמה מהמותגים הכי ידועים בעולם כבר משתמשים בו בקולקציות שלהם: קלווין קליין, PRADA, גוצ'י, שאנל, Louboutin, סטלה מקרטני ועוד. גם המותג הישראלי אדון קלרוס מציע מבחר חגורות וארנקים דמויי עור משעם.
בקרוב כנראה אפשר יהיה לרכוש פריטים מעור טבעוני נוסף שמיוצר מקליפות עצים: חברת BARKTEX מפתחת מספר עורות מקליפת עץ תאנה שגדל באוגנדה. ולמרות שמדובר בדמוי עור חדש יחסית, ההשראה לפיתוחו הגיעה מבדים שהתושבים המקומיים מכינים מקליפת העץ בטכניקה מסורתית מזה מאות שנים. אחד העורות של החברה (BARKTEX®_No-Buffalo_0714) הוא טבעוני לחלוטין, ונכון לאוקטובר 2023 הוא כבר החל להימכר בהיקף מצומצם.
מיחזור זה לא כל הסיפור
גומי ממוחזר (Recycled Rubber Leather)
גומי ממוחזר הוא תחליף עור חזק מאוד שמיוצר מחומרים כמו פנימיות משומשות של צמיגים. הוא כבד ועבה יחסית, דוחה מים ועמיד בלחות. כיוון שהוא לא נושם, לרוב מייצרים ממנו חגורות, תיקים וארנקים. אבל יש חברות שמשתמשות בו גם לנעליים. המותג הישראלי אדון קרלוס, לדוגמה, מייצר ממנו חגורות ותיקים.
עור RPET (RPET Leather)
עור RPET מיוצר ממיחזור של מוצרים משומשים מפוליאתילן טרפתאלט (PET), ובעיקר בקבוקי פלסטיק של שתייה קלה. ואילו Ocean Plastic Leather הוא בעצם מיחזור של אותו חומר ממש, רק כזה שהוציאו מהאוקיינוסים. עור טבעוני זה נפוץ בעיקר בתיקים ומגיע במגוון גדול של צבעים, טקסטורות וגימורים. כשהוא מיוצר באיכות טובה הוא גם עמיד למים ובכלל.
הסוד הוא בציפוי
כותנה בשעווה (Waxed cotton) וקנבס בשעווה (Waxed canvas)
כותנה בשעווה וקנבס בשעווה הם תחליף עור אחד או שני תחליפים שונים? זה לגמרי תלוי את מי שואלים. בכל מקרה ההבדלים בין ציפוי בד כותנה דק יחסית לציפוי קנבס עבה הם מעטים, ונוגעים בעיקר לעובי ולמשקל של המוצר. כיוון שרוב המוצרים שנתקלנו בהם הוגדרו כקנבס בשעווה נתייחס כאן בעיקר אליהם.
ציפוי בדים בחומרים כמו שעוות דבורים כדי להפוך אותם לעמידים בפני מים היא טכניקה עתיקה למדי. כיום משתמשים בטכניקה דומה של ציפוי כותנה (ובעיקר קנבס) בחומר טבעוני (לרוב פרפין) ובמקרים נדירים יותר בשעוות דבורים (לא טבעונית) כדי ליצור תחליף עור.
בד הקנבס הוא בד עבה יחסית ועמיד מאוד. כשמצפים אותו בשעווה מקבלים בד חזק, עמיד למים וכתמים, שצבעו לא אחיד מדי (ממש כמו עור), אבל פחות נושם מכותנה או מקנבס. בניגוד לרוב חלופות העור, קנבס בשעווה רק משתבח עם השנים כשהוא מתרכך ומקבל טקסטורה נחשקת כמו שקורה במקבילה מהחי.
קנבס בשעווה הוא גם כבד ויקר יותר ביחס לחלק מחלופות העור האחרות. אחת לשנה-שנתיים מומלץ לצפות אותו בשעווה טבעונית. אבל אם תשמרו עליו כראוי, הוא ישמש אתכם הרבה שנים. כמעט תמיד הציפוי שלו לא מכיל רכיבים מהחי, וניתן למצוא תיקים ומוצרים רבים נוספים מקנבס בשעווה שכתוב עליהם במפורש שהם טבעוניים. בזכות החוזק והעמידות שלו מכינים ממנו גם ציוד למטיילים כמו אוהלים.
ויניל (Vinyl), עור פי וי סי (PVC Leather)
ויניל הוא עור טבעוני סינטטי ותיק שנוצר מציפוי של בד ב-PVC (פוליוויניל כלוריד). תהליך זה מייצר עור חזק ועמיד בפני מים במחיר נוח לכל כיס. המגרעה המרכזית שלו היא שהוא כנראה העור הטבעוני הכי פחות ידידותי לסביבה. לא מעט מותגים ומעצבים, כמו סטלה מקרטני, החליטו להוציא את ה-PVC מהקולקציות שלהם ולהעדיף חלופות עור שעדיפות לסביבה. ועדיין שימוש בעור של בעלי החיים הוא ממש לא הפתרון. עור הוא לא רק מפוקפק מוסרית, אלא גם הרסני לסביבה.
עור PU
עור PU הוא עור טבעוני סינטטי פופולרי מאוד שמייצרים על ידי ציפוי בד בשכבת פוליאוריתן. הוא גמיש, עמיד יחסית, מגיע במבחר גדול של צבעים ואפשר לעבד אותו ככה שייראה כמו עורות שונים.
עור PU נחשב לאלטרנטיבה עדיפה על PVC: הוא איכותי יותר, דומה יותר לעור ופחות מזיק לסביבה. מחירו מעט יקר יותר משל PVC, אבל עדיין נוח. הוא נמצא בשימוש של המון מותגים ומעצבים (סטלה מקרטני, זארה, TOPSHOP ועוד) ומכינים ממנו מגוון גדול של מוצרים, כמו נעליים, תיקים ומעילים.
כדאי לדעת: לפעמים מערבבים PU עם עור אמיתי כדי לייצר עור בייקסט (Bicast leather). לכן חשוב תמיד לקרוא את פירוט הרכיבים של המוצר כדי לוודא שהוא טבעוני.
עור מיקרופייבר (Microfiber Synthetic Leather, Microfiber Leather, Microfiber PU leather)
עור מיקרופייבר הוא עור טבעוני נוסף שמיוצר בטכניקה של ציפוי בד (הפעם מיקרופייבר) בפוליאוריתן. מדובר בדמוי עור חזק, עמיד ואיכותי יותר מ-PVC ו-PU, שמחירו גבוה יותר. עור זה הוא גם גמיש ודוחה מים ומייצרים ממנו בעיקר בגדים, תיקים וריהוט לבית.
עור סיליקון (Silicon Leather)
עור סיליקון הוא עוד דמוי עור שנוצר על ידי ציפוי של בד. עור זה אינו טבעוני בהכרח, אבל לא חסרות חברות שכותבות באופן ברור שעורות הסיליקון שלהן טבעוניים. חלק מהחברות האלה, כמו Compo-SiL ו-Sileather, משתמשות בציפוי שמכיל 100% סיליקון, ואפילו קיבלו את תו הטבעונות של עמותת זכויות בעלי החיים PETA.
עורות סיליקון הם חזקים, עמידים בפני כתמים ומים, קלים לניקוי ומוצעים במבחר צבעים וטקסטורות. אפשר למצוא נעליים, תיקים, רהיטים (כולל ריהוט גן ומיטות לבעלי חיים) מעור סיליקון. Compo-SiL, Sileather ויצרניות נוספות גם מבטיחות שהסיליקון שלהן בטוח לחלוטין לשימוש ונמצא אפילו במוצרים כמו מוצצים.