הדף בשיפוצים! עמך הסליחה

צמחונות וטבעונות בצבא

מדריך למתגייס/ת הצמחוני/ת והטבעוני/ת

פניות רבות הגיעו לאנונימוס בקשר לאפשרויות התזונה הצמחונית והטבעונית במסגרת השירות הצבאי. מהו ההליך להכרה בטבעונות בצבא? ואיך משיגים נעליים לא מעור? מדריך למתגייסים צמחונים וטבעונים.

צמחונות וטבעונות בצבא

צמחונות במטבח הצבאי

לכל חייל/ת צמחוני/ת מחויב צה"ל לספק בחדר האוכל מנה "תחליפית" – לרוב שניצל תירס (שלרוב מכיל ביצים), וכמובן שהתחליף לבשר לא יכול להיות דג. באופן עקרוני, אין צורך בהוצאת אישור מיוחד לקבלת מנה צמחונית – בכל בסיס אמורה להיות תשתית להאכלת צמחונים. עם זאת, בחלק מהבסיסים – ובעיקר בסיסי טירונות והדרכה למיניהם – ישנו כרטיס ייעודי, שרק באמצעותו יכול/ה החייל/ת לקבל מנה צמחונית במקום בשרית בארוחת צהריים. כרטיס זה מונפק על-ידי הקצין/ה האחראי/ת על החייל/ת.

מה אוכלים חיילים טבעונים?

הצבא מגדיר כטבעונים חיילים וחיילות שאינם צורכים מזון המכיל מוצרים מהחי (בשר, חלב, ביצים, דבש), ואינם קונים מוצרים אחרים שהופקו מהחי (למשל נעלי עור) או מוצרים שנוסו על בעלי-חיים. במקביל לזכאות למזון טבעוני על בסיס אידאולוגי מגדיר הצבא גם זכאות על בסיס בריאותי, הכוללת הימנעות מעישון, שתיית אלכוהול, צריכת מוצרי מזון מהחי ומוצרים המכילים רכיבים מהחי.
עד לשנת 2015 חיילים וחיילות שהוכרו כטבעונים היו זכאים לקבל דמי כלכלה, כך שחיילים טבעונים בבסיס פתוח קיבלו תוספת של קרוב ל-300 ₪ (לארוחת הצהריים בלבד) וחיילים בבסיס סגור קיבלו  תוספת של כ-550 ₪ (ל-3 ארוחות ביום). לחיילים לא ניתנה אפשרות לקבל בנוסף גם מזון בחדר האוכל, וכך נוצר מצב שבו לחיילים בבסיסים סגורים לא היתה אספקה של ירקות ופירות טריים, ובמקרים רבים הם לא קיבלו ארוחות חמות ולא התאפשר להם לבשל. 
במהלך שנת 2014 הוגשו קבילות רבות מצד חיילים טבעונים, בטענה שדמי הכלכלה אינם מספקים מענה ראוי לחיילים. קבילות אלו יצרו שינוי משמעותי בגישה של צה"ל לנושא, נסקרו בהרחבה בדו"ח נציב קבילות החיילים לשנת 2014, והניעו תהליך של מציאת פתרונות לחיילים טבעונים במסגרת חדר האוכל שבבסיס במקום דמי הכלכלה. נכון לעכשיו (אוגוסט 2015) בחלק מהבסיסים ניתן להשיג מנה עיקרית טבעונית לארוחת צהריים (קציצת עדשים, שניצל תירס, וקציצות אחרות על בסיס ירקות – ללא ביצים כמובן). קרוב לוודאי שעד סוף השנה תוגש מנה טבעונית בכל יתר הבסיסים. בצה"ל עובדים גם על מתן מענה לארוחות הבוקר והערב, שרלוונטיות לחיילים בבסיסים סגורים. עד שהתהליך יושלם, חיילים בבסיסים סגורים מקבלים תוספת דמי כלכלה עבור ארוחת בוקר וערב (כ-260 ש"ח לחודש). 
הזכויות של חיילים טבעונים נותרות בתוקף גם עבור חיילים טבעונים בכלא הצבאי, שצריכים להודיע שהם טבעונים עם ההגעה לכלא. קצינת הת"ש אמורה לוודא את המידע, ולאחר מכן הם רשאים לקבל מזון מהמשפחה הקרובה. עד שיקבלו מזון מהמשפחה, על המפקדים לדאוג לכך שיקבלו אספקת פירות וירקות בכמות מספקת.

מומלץ לקרוא טיפים: המאכלים שכדאי להביא לבסיס סגור

טופסולוגיה

איך משיגים הכרה כטבעוני/ת בצה"ל?  אם אתם לקראת גיוס, יש להגיש את הבקשה בלשכת גיוס במדור (רמ"ד) פרט. לבקשה יש לצרף מספר אישורים:

מי שבזמן הגיוס טבעוני/ת פחות מחצי שנה, או שהופך/ת לטבעוני/ת במהלך השירות הצבאי, צריך/ה לחכות עד לפז"ם טבעונות של חצי שנה, ורק אז להגיש את הבקשה. משקי"ת הת"ש מחתימה את המפקד/ת הישיר/ה של החייל/ת ומפקד/ת בדרגת סא"ל על הטפסים, ומגישה את הכל לאישור. נוהל זה תקף גם לגבי חיילי מילואים המבקשים הכרה כטבעונים.

נעליים וכומתה

בעבר סיפק הצבא רק נעלי עור לחיילים, והנוהל השתנה בעקבות פנייה של שני פעילי אנונימוס לפרקליטות הצבאית בבקשה שיתירו להם להימנע מנעילת נעלי עור בזמן שירותם הצבאי מטעמי מצפון, שכן "הכנת נעלי העור שהצבא מספק לחייליו מחייבת הרג אכזרי של בעלי-חיים". הפנייה נעשתה באמצעות האגודה לזכויות האזרח, והבקשה אושרה. מאז אף נקבע נוהל קבוע בצה"ל לבקשות פטור מסוג זה, וכיום הצבא מספק נעליים שאינן עשויות מעור, לחיילים שהוכרו כצמחונים וכטבעונים. ניתן כיום לבקש נעליים לא מעור בעת שרשרת החיול גם אם אין עדיין את כל האישורים הנדרשים להכרה כטבעונים. 
המעוניינים בנעליים צמחוניות מסוג אחר, יכולים לרכוש בעצמם ולהביא אותן ביום הגיוס. למעשה, מומלץ בכל מקרה להצטייד בנעליים לא מעור מראש, כי לעתים חסר מלאי מתאים באפסנאות. הנעליים החלופיות חייבות להיות בצבע שחור.
ב-2013 החל הצבא לספק גם כומתה טבעונית (שאינה עשויה מצמר) לחיילים שהוכרו כטבעונים, וגם אותה ניתן לקבל בהליך הגיוס גם אם טרם הוכרתם כטבעונים. כרגע הכומתה הטבעונית שצה"ל מספק היא רק בצבע ירוק או שחור, אך ניתן למצוא בחנויות שמוכרות ציוד טיולים כומתות סינטטיות בכל הצבעים במחירים סבירים.

כשלא הולך

אם זכותכם למזון ולהנעלה צמחיים מופרת, פנו לנציב קבילות החיילים: בכתובת ת.ד. 7052 תל-אביב 64734 או: ד"צ 01008, בפקס 03-6977135, או בדואל nakhal@mod.gov.il. לקבלת מידע על אופן הגשת קבילה לחצו כאן.
מומלץ לעיין ואף לצרף לקבילה את המסמכים הרלוונטים המופיעים ברשימת המקורות לכתבה זו.

לטיפים לתזונה טבעונית מאוזנת גם בבסיס סגור ובשטח

לקבוצת הפייסבוק טבעונים בצה"ל