מומחים ממליצים על צמחונות וטבעונות

ארגון התזונה האמריקאי
ארגון התזונה האמריקאי (ADA) הוא הארגון הגדול והמשפיע ביותר בעולם של אנשי מקצוע העוסקים בתחום התזונה. ביולי 2009 פרסם הארגון נייר עמדה מקיף בנושא תזונה צמחונית ("עמדת ארגון התזונה האמריקאי: תזונות צמחוניות"), וכך נכתב בו, בין היתר:
“לעתים קרובות נמצאה תזונה צמחונית כקשורה ליתרונות בריאותיים כמו רמות נמוכות יותר של כולסטרול בדם, סיכון מופחת לפתח מחלות לב, לחץ דם נמוך יותר, וסיכון מופחת לסוכרת סוג 2. צמחונים נוטים להיות בעלי BMI (מסת גוף) נמוך יותר, וללקות פחות בסרטן. תזונה צמחונית נוטה לכלול כמויות מופחתות של שומן רווי וכולסטרול, וכמויות גבוהות יותר של סיבים תזונתיים, מגנזיום, זרחן, ויטמין C ו-E, פולאט, קרטנואידים, פלבונים ופיטוכימיקלים אחרים. ההבדלים הללו עשויים להסביר חלק מהיתרונות הבריאותיים של אלו המאמצים תזונה צמחונית מגוונת ומאוזנת".
המסמך אף מבהיר כי תזונה צמחונית או טבעונית מתאימה ומועילה בכל שלבי החיים:
"עמדתו של ארגון התזונה האמריקאי היא שתזונות צמחוניות מתוכננות כהלכה, ובכלל זה תזונה צמחונית לחלוטין או טבעונית, הן בריאות, ראויות מבחינה תזונתית, ועשויות לספק יתרונות בריאותיים במניעת מחלות מסוימות ובטיפול בהן. תזונות צמחוניות מתוכננות היטב מתאימות לפרטים במשך כל השלבים של מחזור החיים, כולל הריון, הנקה, ינקות, ילדות והתבגרות, וכן לספורטאים". (הדגשות שלנו)
קייזר פרמננטה
קייזר פרמננטה, מארגוני הבריאות הבולטים והגדולים בארצות הברית, פרסם ב- 2013 קריאה יוצאת דופן לרופאים העובדים בו להמליץ על תזונה מהצומח למטופליהם, כדרך למנוע מחלות לב, סוכרת ולחץ דם גבוה:
"תזונה מהצומח עשויה להיות אחת הדרכים הטובות ביותר לתזונה בריאה. תזונה המעודדת צריכת מזון מהצומח ולא מעודדת צריכת בשר, מוצרי חלב וביצים לצד מזונות מעובדים... מחקרים מראים שצריכת מזון מהצומח היא חסכונית, ללא סיכונים גבוהים, ועשויה להוריד BMI, לחץ דם, המוגלובין מסוכרר [מדד של רמות סוכר בדם] וכולסטרול. תזונה מהצומח עשויה גם להוריד את כמות התרופות לטיפול במחלות כרוניות ותמותה ממחלות לב. רופאים צריכים לשקול להמליץ על תזונה מהצומח לכל מטופליהם ובמיוחד לאלו הסובלים מלחץ דם גבוה, סוכרת, מחלות לב או השמנת יתר".
מידע נוסף על מסמך זה אפשר למצוא בכתבתה של ד"ר גילה בן דוד
משרד החקלאות ומשרד הבריאות בארה"ב
משרד הבריאות ומשרד החקלאות האמריקאי הוציאו בשנת 2010 עדכון להמלצות תזונה נכונה לאוכלוסיה האמריקאית. במסמך ניכר שינוי מהותי בגישה לתזונה מהצומח:
"במחקרים פרוספקטיביים של מבוגרים נמצא כי בהשוואה לדיאטה לא צמחונית, תזונה צמחונית נמצאה קשורה לשיפור הבריאות: רמות נמוכות של השמנה, ירידה בסיכון למחלות לב ותמותה נמוכה יותר. מספר ניסויים קליניים מצאו שלצמחונים יש לחץ דם נמוך יותר.
"צמחונים צורכים בממוצע פחות קלוריות משומן (בייחוד שומן רווי), וסך-כל הצריכה הקלורית שלהם נמוכה יותר. הם צורכים סיבים, ויטמין C ואשלגן יותר מאשר לא-צמחונים. לצמחונים בדרך-כלל גם אינדקס מסת גוף (BMI) נמוך יותר. תכונות אלו והיבטים נוספים באורח החיים הקשורים לתזונה צמחונית עשויים לתרום לבריאות הטובה שנמצאה בקרב צמחונים."
ישראל: שירותי בריאות כללית
בספטמבר 2003 פרסמה קופת חולים כללית חוברת הנחיות לנוער צמחוני וטבעוני. לצד הדרכת נערים, נערות והוריהם להקפיד על תזונה נכונה ולמקסם את היתרונות הגלומים בתזונה מן הצומח, החוברת מתייחסת גם ליתרונות הבריאותיים של תזונה צמחית:
האגודה הרפואית הבריטית - BMA
האגודה הרפואית הבריטית הייתה בין הגופים הראשונים שליקטו וסיננו את הממצאים הקושרים בין תזונה צמחית לתחלואה פחותה, מתוך הכמות ההולכת וגדלה של מחקרים על תזונה נכונה ובריאות. כבר בשנת 1986 פרסמה האגודה את מסקנותיה בדו"ח (British Medical Association, Diet, Nutrition & Health, BMA Report) וקבעה:
בסיכום מסקנותיה כתבה הוועדה, בין היתר, שצמחונים מקבלים מתזונתם את כל הרכיבים הנחוצים לגופם, שהם נהנים מכמויות גבוהות יותר של חומצה פולית, ושתזונה צמחונית או טבעונית מאוזנת מתאימה גם לתינוקות ופעוטות.
תזונה נכונה לפי מחקר סין
הספר "מחקר סין" הוא פרי מחקר ארוך שנים ורחב היקף של אחד ממומחי התזונה המובילים בעולם, ט' קולין קמפל, פרופ' אמריטוס לביוכימיה תזונתית. "מחקר סין" מהווה למעשה סיכום של מאות מחקרים רפואיים ותזונתיים מרחבי העולם, ונשען על מגוון עצום של מקורות מדעיים. הספר חושף את המתאם הגבוה להדהים בין מחלות שונות לבין תזונה עתירת מוצרים מהחי, המקובלת במערב. מסקנותיו של הספר חדות וברורות:
עוד מדגיש קמפבל כי "לא קיים במוצרים מן החי שום רכיב, שאינו ניתן להשגה בצורה טובה יותר ממזונות מן הצומח", ומסכם:
"בעוד שאני ממליץ שלא לדאוג בעניין כמויות קטנות של מוצרים מן החי במזון שלך, אני לא מציע לתכנן במתכוון כמויות קטנות של בשר לתפריט היומי. המלצתי היא לנסות להימנע מכל המוצרים מן החי".