בתעשיית הטקסטיל מחלקים את החומרים (הבדים, הסיבים, החוטים וכו') לשני סוגים מרכזיים: טבעיים, שמיוצרים מצמחים (או מבעלי חיים 😰), וסינטטיים, שמיוצרים מכימיקלים. ויש גם חומרים סמי-סינטטיים שמקורם בחומרים טבעיים, אבל עברו תהליך כימיקלי משמעותי.
בכל קנייה של חולצה, סוודר, מעיל, חוטי סריגה או אפילו ספה, שמיכה או שטיח – יש לנו הזדמנות לבחור בחמלה, ולהתרחק מחומרי גלם שהם תוצר של התעללות והרג של בעלי חיים (עור, פרווה, צמר, נוצות, פוך ומשי). ובזכות שפע החלופות הטבעוניות היפות והאיכותיות הבחירה הזו היא גם קלה!
כיום כמעט בלתי אפשרי לדעת ממה מוצר עשוי רק על פי המראה או המגע שלו. חיקוי עור איכותי נראה לא פעם ממש כמו עור וחולצה ממשי טבעוני תהיה רכה ומפנקת בדיוק כמו משי.
גם שם המוצר לא תמיד משקף את החומרים שמהם הוא עשוי. שמלת פשתן, למשל, יכולה לכלול קישוטים ממשי או אחוז קטן של חומרים נוספים שמקורם מהחי. ותחקירים אפילו הראו שמקורם של חלק ממוצרי העור שיוצרו בסין ונמכרו במערב היו מעור של כלבים, למרות שכמובן שזה לא נכתב על התגית. לסיום יש גם בדים, כמו פלנל, שנקראים על שם הטקסטורה או צורת האריגה שלהם, ואפשר לייצר אותם מכמה חומרי גלם, שרק חלקם טבעוניים.
בפוסט זה נעשה סדר בחומרים השונים ונסביר כיצד תדעו אם כלי המיטה, הבגדים ומוצרי הטקסטיל לבית שמעניינים אתכם מכילים חומרים מהחי או לא. שמות כל החומרים בפוסט יופיעו גם באנגלית לטובת פענוח תוויות באנגלית וביצוע רכישות מאתרים בינלאומיים.
טיפ: אם נכנסתם לכאן כדי לברר אם סיב, חוט או בד מסוים הוא טבעוני, הדרך הכי פשוטה היא לבצע חיפוש כדי שהדפדפן ייקח אתכם ישר למה שאתם מחפשים.
מהמחשב: לוחצים בו זמנית על מקש הקונטרול (Ctrl) והאות F במקלדת. בחלונית שתיפתח מקלידים את שם החומר שמעניין אתכם – ולוחצים על מקש ה-Enter.
מדפדפן כרום בנייד או במחשב: מקישים על שלוש הנקודות שמופיעות בחלק העליון הימני או השמאלי של המסך, בוחרים ב"חיפוש בדף" (אם התפריט שנפתח הוא בעברית) או ב-find (אם התפריט הוא באנגלית), ומקלידים בחלונית שנפתחה למעלה את המילה שאתם מחפשים.
אז איך יודעים אם מוצר הוא טבעוני?
- אם הוא נמצא ברשימת השמיכות, הכריות, הנעליים והמעילים הטבעוניים של אתר הצמחונות והטבעונות הישראלי. רשימה זו כוללת מבחר ענק של מוצרים, והיא מתבססות לא רק על סימון המוצרים כטבעוניים על ידי החברות, אלא גם על התשובות שקיבלנו מחברות שעוד לא מסמנות את מוצריהן.
- אם מופיע עליו או על האריזה שלו תו טבעונות של אחד הארגונים הגדולים (פירוט התווים – בהמשך).
- אם מאחורי המוצר עומדת חברה אמינה שכותבת על האריזה, על התווית או בדף האינטרנט שלה שהמוצר טבעוני.
- אם מאחורי המוצר עומדת חברה אמינה וכל החומרים המפורטים בתווית המוצר או על האריזה שלו הם טבעוניים (פירוט שמות החומרים הטבעוניים – בהמשך).
- אם עדיין לא ברור אם המוצר הוא טבעוני, אפשר לפנות לחברה. מניסיוננו רוב החברות שמחות לספק אינפורמציה בנושא ולהפנות למוצרים מתאימים אם יש להן כאלה.
טיפ: מומלץ להתרחק מאתרי אינטרנט שנוטים לפרסם מידע לא מדויק, כיוון שסוג הבד יכול להיות שונה לחלוטין מהמובטח. המשמעות היא לא רק בד פחות איכותי ופחות נעים, אלא גם שאין דרך לוודא שהוא באמת טבעוני.
הנעלה, הלבשה וטקסטיל
אנחנו חיים בתקופה מדהימה שבה הבחירה לא לפגוע בבעלי חיים קלה מאי פעם בזכות שפע גדול של פריטים איכותיים מכל הסוגים.
בדפים הבאים נציג בפניכם אופציות טבעוניות מגוונות לפריטי אופנה וכלי מיטה ממיטב החברות, המעצבים והמותגים >>
תווים טבעוניים מהארץ ומהעולם
אין שום חוק שמחייב חברות לסמן את המוצרים הטבעוניים שלהן. עם זאת, חלק מהחברות בוחרות לסמן אותם כדי למשוך צרכנים, מה שעושה את החיים שלנו לקלים בהרבה.
לפעמים החברה מחליטה לציין על דעת עצמה שמוצר הוא טבעוני בלי שיתוף פעולה עם גוף מפקח. כשמדובר בחברה גדולה ומוכרת, סביר להניח שהעניין נבדק היטב והמוצר באמת טבעוני. מנגד, כשמדובר באתר אינטרנט שמפרסם תמונות של חולצות מהממות ובפועל שולח לא פעם משהו שנראה כמו וילון אמבט 😆, לא היינו ממהרים להאמין לפירוט החומרים שמופיע בו (ואפילו לא להבטחה שמוצר הוא טבעוני).
חברות אחרות משתפות פעולה עם ארגונים שמנפיקים תווי טבעונות לאחר ביצוע בדיקות מסוגים שונים. בדרך כלל קבלת התו עולה לחברה כסף, ומעידה על המחויבות שלה לנושא. אחת המעלות של התווים היא שבמקרה שיש חשד לבעיה, יש למי לדווח. מי שמספקת תווי טבעונות בישראל היא עמותת ויגן פרנדלי, שהסמל שלה מתנוסס על מבחר עצום של מוצרי מזון, קוסמטיקה, הנעלה וכו'.
על מוצרים מחו"ל אפשר למצוא תווים של מספר גופים ועמותות כמו:
- PETA – Approved Vegan
- Certified Vegan – Vegan.org
- Vegan Approved – Vegetarian society
- V-Label.EU – European Vegetarian Union (מתחת ללוגו יהיה כתוב VEGAN אם המוצר טבעוני ו-VEGETARIAN אם הוא צמחוני).
- V Mark – Vegan
- לתווים נוספים>>
קוראים את פירוט החומרים
ככלל, הבגדים וכלי המיטה שנמכרים בישראל מחויבים לעמוד בצו הגנת הצרכן (סימון טובין), תשמ"ג-1983 לפיו יש לציין מאלו חומרים הם מיוצרים. לרוב הפירוט מופיע בתווית הבגד או על אריזת כלי המיטה. גם בקניות בחו"ל או מאתרים בינלאומיים, אפשר למצוא במקרים רבים פירוט של החומרים שמהם עשויים מוצרי טקסטיל.
כדי שתוכלו לבדוק אם החומרים שמהם עשוי המוצר שמעניין אתכם הם טבעונים, חילקנו את החומרים המרכזיים שבהם משתמשים במוצרי טקסטיל לשלוש רשימות (חומרים טבעוניים, חומרים שאינם טבעוניים וחומרים שלא תמיד טבעוניים):
חומרים טבעוניים
חומרי הגלם הבאים לא מכילים מוצרים מהחי:
אולטרא סוויד (Ultrasuede) – בד סינטטי קל לניקוי שמיוצר לרוב מפוליאסטר ונראה כמו זמש (עור הפוך). הוא נחשב לבד עמיד בפני שריטות חתולים (אם אתם מאמינים שיש דברים כאלה 😉) ובישראל נפוץ גם בייצור כיפות.
אקריליק, אקרילן, אקרילי (Acrylic) – חלופה טבעונית לצמר סריגה שרבים מהסוודרים מיוצרים ממנה.
במבוק (Bamboo) – בד שמיוצר מצמח הבמבוק, לפעמים בשילוב כותנה. זה בד רך למגע שמתייבש מהר ושומר על טמפרטורת הגוף.
ברלינגטון (Burlington) – בד סינטטי מפוליאסטר שעמיד בפני פגעי מזג האוויר.
דנים (Denim) – בד עמיד וחזק שהמוצרים הפופולריים ביותר שמייצרים ממנו הם ג'ינסים (Jeans). דנים עשוי מכותנה נקייה או מכותנה בשילוב אלסטן או פוליאסטר. למרות שבד הדנים הוא טבעוני, לפעמים התווית החומה שעל הג'ינס היא מעור של בעלי חיים.
דריל (Drill) – בד חזק, עבה ואטום שמיוצר לרוב משילוב של כותנה ולייקרה. הוא מזכיר ג'ינס, מככב במגוון פריטי הלבשה ונפוץ מאוד במדים.
וואל (Voile) – בד רך שמיוצר מ-100% כותנה או משילוב של כותנה עם פשתן או פוליאסטר.
ויניל (Vinyl) – חומר סינטטי עמיד בפני מים שמייצרים ממנו לא רק תקליטים, אלא גם בגדים, אקססוריז ונעליים שנראים כמו עור.
ויסקוזה (Viscose, Viscose rayon), ראיון (Rayon), זהורית – בד סמי-סינטטי דמוי משי, מבריק ונעים למגע שמיוצר מתאית (חומר שנמצא בדפנות התא של הצמח). יש מספר סוגים של ויסקוזה, שלכל אחד מהם שם משלו.
ולור (Velour) – בד שנראה כמו קטיפה ומיוצר מכותנה, פוליאסטר או ויסקוזה.
ולקרו, סקוטץ' (Velcro) – בד שמיוצר מסיבים סינטטיים ומשמש לחיבור בדים וחומרים אחרים.
יוטה (Jute) – בד גס ושימושי מאוד שמיוצר מצמח המלוכיה. מחירו נמוך יחסית ומייצרים ממנו שטיחים, סוליות לנעלי אספדריל וכו'.
כותנה (Cotton) – בד נעים ונושם שמתאים לאקלים הישראלי ומקבל את צורת הגוף. הבד קרוי על שם צמח הכותנה ממנו הוא מיוצר.
ליוסל (Lyocell), טנסל (Tencel על שם אחת החברות שמייצרות אותו) – זה הסוג החדש ביותר של ויסקוזה. בד סמי-סינטטי שיכול להיראות כמו משי, זמש או צמר.
לייקרה (Lycra), אלסטן (Elastane), ספנדקס (Spandax) – בד סינטטי גמיש מאוד שיכול להימתח באופן מרשים. פופולרי בבגדים שאמורים להיצמד לגוף כמו טייצים. הוא גם מתייבש מהר, ולכן מייצרים ממנו גם הרבה בגדי ספורט וים.
מודל (Modal) – בד סמי-סינטטי ממשפחת בדי הוויסקוזה שמיוצר מעצי אשור ומכונה גם משי מלאכותי. הוא חלק, מבריק למדי, קל משקל, נמתח, מתייבש בקלות, רך ונושם.
מוסלין (Muslin) – בד דק ונושם שמיוצר מכותנה. למרות הדמיון בשם – Mousseline de soie הוא בד אחר לגמרי, שלפעמים מכיל משי.
מיקרופייבר (Microfiber) – משפחת בדים סינטטיים שמזוהים בעיקר עם ניקיון הבית, אבל משמשים גם לביגוד וריהוט.
ניילון (Nylon) – בד סינטטי שמיוצר מפלסטיק, ומייצרים ממנו מכנסיים, גרביונים וכו'.
סקאי (Skai) – חיקוי עור חזק וסינטטי, שנפוץ בתעשיית הריהוט ומגיע גם בדוגמה חלקה וגם בדוגמה מגורענת. Skai הוא סימן מסחר, והחברה שמייצרת אותו מצהירה שהוא טבעוני. אם חברה אחרת קוראת לבדים שלה בשם זה, מומלץ לברר איתה שגם היא מקפידה על שימוש בחומרים טבעוניים בלבד.
עור טבעוני (Vegan leather) – שם כולל למגוון חלופות לעור באיכויות ובמחירים משתנים שמטרתן שלא לפגוע בבעלי חיים. העור הטבעוני מיוצר ממגוון גדול של חומרים כמו פוליאוריטן (Polyurethane), עלי אננס (Pineapple leaves), שעם (Cork), תפוחי עץ (Apple) ופלסטיק ממוחזר.
פוך סינטטי (Down alternative, Synthetic down) – חלופה מוסרית לפוך שמשמשת בדרך כלל למילוי כריות, שמיכות פוך ומעילים.
פוליאוריטן, פוליאוריתן (Polyurethane, PU) – חומר פלסטי טבעוני שמשתמשים בו לעיתים קרובות לייצור תחליפי עור.
פוליאסטר (Polyester, PET) – בד סינטטי פופולרי ועמיד שמתייבש במהירות ומיוצר מנפט.
פוליאסטר ממוחזר (recycled polyester, rPET) – בד רך למגע שמיוצר מבקבוקי שתייה ממוחזרים.
פוליאסטר פליז (Polyester fleece) – בד סינטטי רך, קל משקל ומחמם שמתייבש בקלות. פוליאסטר פליז נמצא בשימוש רב בשמיכות, מעילים, ז'קטים וביגוד למטיילים.
פיקה (Pique) – בד שנקרא על שם צורת האריגה שלו ועשוי מכותנה. מייצרים ממנו בגדים, תיקים ושמיכות קיץ.
פשתן (Flax, Linen) – בד טבעי, חזק ועמיד שנקרא על שם הצמח שממנו הוא מיוצר. הפשתן מתייבש מהר, מתקמט בקלות ומתאים למזג האוויר הישראלי.
צ'ינו (Chino) – בד שעשוי מכותנה, לעיתים עם תוספות סינטטיות. לרוב מכינים ממנו מכנסיים שנקראים מכנסי צ'ינו (Chinos).
צ'מברי (Chambray or Cambric) – בד טבעי שמיוצר מכותנה או מפשתן. צורת האריגה של בד זה דומה לזו של ג'ינס, אבל הוא רך ודק יותר.
קופרו (Cupro) – סוג נוסף של ויסקוזה שמיוצר מצמח הכותנה. זהו בד סמי-סינטטי רך, נוח, קל משקל ונושם שמתאים למזג אוויר חם ונחשב למשי טבעוני.
קנבס, קנווס (Canvas) – בד פשוט ועמיד בעל גימור מחוספס, שמיוצר מכותנה או מפשתן. מחירו זול ומשתמשים בו הרבה לבדי ציור ולאקססוריז כמו תיקים.
קנבוס (hemp) – חומר נושם ומתכלה שמיוצר מצמח ממשפחת הקנאביס. משתמשים בו לייצור בדים, חבלים וחוטים.
שעם (corck) – שעם מיוצר מקילוף עדין של עץ אלון השעם. הבד שנוצר הוא רך ונעים למגע, ומכינים ממנו בעיקר תיקים, ארנקים וחגורות.
חומרים שאינם טבעוניים
חומרים אלה אינם טבעוניים כי הם מכילים צמר, עור, פרווה, משי, פוך או נוצות:
אלפקה (Alpaca) – צמר מאלפקות.
אנגולה (Angola) – בד שמיוצר מתערובת של כותנה וצמר. כדאי לשים לב שזה גם שמם של הדפסים אפריקאיים שיכולים להופיע גם על בדים טבעוניים.
אנגורה (Angora) – צמר רך שנלקח מארנבי אנגורה.
בייבי אלפקה (Baby Alpaca) – צמר שנלקח מגורי אלפקה.
ויקונה (Vicuna) – צמר יקר מאוד שנלקח מסוג של לאמה שחיה בדרום אמריקה.
זמש, עור הפוך (Suede) – הצד הפנימי הרך והמחוספס של העור. הזמש נוטה להתכלכך ולהיהרס מרטיבות.
טוויד (Tweed) – סוג נוסף של בד צמר שמתאפיין באריגה צפופה.
מוהיר, מוהר (Mohair) – צמר שנלקח מעז האנגורה.
מרינו (Merino) – צמר שנלקח מכבשי מרינו.
משי (Silk) – בד טבעי, מבריק, רך ויקר, שבתהליך הייצור שלו הורגים תולעי משי. למרות שמו הפסטורלי, גם peace silk אינו טבעוני (או ידידותי לתולעים) ויש ויכוח אם ייצורו עדיף ולו במעט על ייצור משי רגיל.
נובוק (nubuck) – עור שעבר עיבוד ספציפי.
נוצות (Feathers) – המבנה של הנוצות מורכב מכדי שיהיה כלכלי לייצר אותן באופן מלאכותי. כל הנוצות שנמצאות בביגוד ואקססוריז שנמכרים בחנויות השונות נתלשו מציפורים. האפשרות היחידה ליהנות מעגילי נוצה בלי לפגוע בבעלי חיים היא בשיטת ה-do it yourself.
עור (Skin, Leather) – בתעשיות האופנה והטקסטיל משתמשים בעור של זוחלים, פרות, קנגרואים ודגים. בניגוד למה שרבים חושבים, חלק גדול מהחיות הללו מומתות רק בשביל עורן.
עור אליגטור (Alligator leather)
עור בייקאסט/ עור בייקסט (Bicast Leather, Bycast Leather) – עור שמיוצר משילוב עורם של בעלי חיים וחומרים סינטטים כמו PU.
עור גמל (Camel leather)
עור זוחלים (Reptile leather)
עור טלה (Lambskin leather)
עור כבש (Sheepskin, Sheep skin)
עור נחש (Snake skin, Snakeskin, Snake leather)
עור עגל (Calfskin leather)
עור צבי (Buckskin leather)
עור קנגורו (Kangaroo skin)
עור תנין (Crocodile leather)
פוך (Down) – הפוך מיוצר מפלומה ומנוצות שנמרטים מעופות מים כמו אווזים וברווזים. הוא משמש לחימום ולבידוד, ונמצא בעיקר בשמיכות ובמעילים.
פרווה – בשנת 2021 נחתמו בישראל תקנות שאוסרות על סחר בפרוות של חיות בר. המקרים היחידים שבהם מכירה כזו עדיין מותרת בחוק היא למטרות דת ומחקר.
פרוות ארנב (Rabbit Fur)
פרוות דלק (Marten Fur) – טורף לילי קטן ששייך לאותה משפחה כמו הסמור.
פרוות מינק (Mink Fur) – פרווה של חורפנים
פרוות סמור (Weasel Fur)
פרוות צובל (Sable Fur)
פרוות צ'ינצ'ילה (Chinchilla Fur)
פרוות שועל (Fox Fur)
פרוות שועל רקון (Raccoon Dog) – חיה ממשפחת הכלביים שנראית קצת כמו דביבון.
פשמינה (Pashmina) – צמר יקר שנלקח מעזי Changthangi.
צ'ירו (shahtoosh ,Chiru) – צמר רך שנלקח מצ'ירו, אנטילופה טיבטית בסכנת הכחדה, שהורגים לצורך כך. רוב המדינות אוסרות על הכנסת צמר זה לשטחן, ונסיון לעשות זאת יכול להסתיים אפילו בכלא.
צמר (Wool) – בניגוד לתדמית הפסטורלית הגז לא נועד להקל על בעלי החיים, והוא מתבצע באלימות וגורם לפציעות ולזיהומים.
צמר גמלים, שיער גמל (Camel hair, Camel wool) – יכול להכיל רק שיער של גמל או שיער של גמל מעורבב עם חומרים נוספים.
צמר טלה (Lambswool) – צמר מהגז הראשון של הטלה.
קשמיר (Cashmere) – צמר יקר שמקורו מעזי קשמיר.
שעוות דבורים (Beewax) – לא סיב או בד, אבל כדאי לדעת שבטקסטיל והנעלה משתמשים לפעמים בשעוות דבורים לאיטום תפרים בנעליים, בחגורות וכו' (גם במוצרים שלא עשויים מעור).
שרלינג (Shearling) – עור של כבש או טלה, שכולל גם את הפרווה שלו. לרוב נמצא במעילים.
Cowhide – עור פרה שמגיע עם הפרווה ובלי צביעה. נפוץ בשטיחים וברהיטים.
Grain leather, Full-grain leather – שמות של עור שעבר עיבוד מסוגים שונים.
חומרים שלפעמים הם טבעוניים
שמלת קטיפה, מצעי ג'רסי וחולצת פלנל יכולים להיות מיוצרים מחומרים טבעוניים, מחומרים מהחי או משילוב של השניים. ברשימה זו תמצאו את שמות החומרים המרכזיים שיכולים להיות טבעונים או לא טבעוניים, ויצריכו בדיקה של התווית או האריזה ולפעמים פנייה ליצרנית:
אורגנזה (Organza) – בד דק, שקוף ונוקשה שבמקור ייצרו ממשי. כיום אפשר למצוא גם בדי אורגנזה טבעוניים מפוליאסטר או מניילון.
בטיסט (Batiste) – בד דק ואוורירי שמתאים לקיץ. לרוב מיוצר מכותנה או מפשתן ולכן טבעוני. אבל לפעמים מכיל צמר.
ג'רסי, ג'רזי (Jersey) – בד סרוג, רך ונמתח. בעבר היה מיוצר מצמר, אבל כיום אפשר למצוא הרבה מוצרי ג'רסי טבעוניים מכותנה ומסיבים סינטטיים.
טול (Tulle) – בד דקיק וקליל עם חורים שפופולרי בשמלות כלה והינומות. לרוב הוא לא טבעוני כי מייצרים אותו מתערובת של ויסקוזה, ניילון ומשי. אבל אפשר למצוא גם טול סינטטי טבעוני.
טפטה (Taffeta) – בד קל משקל ורך למגע שלעיתים קרובות מייצרים ממנו שמלות ערב. בדרך כלל מכיל משי, ולכן אינו טבעוני. לטפטה יש גם גרסאות טבעוניות.
לבד (Felt) – בד מחוספס שמיוצר בתהליך של דחיסה, לרוב עשוי מצמר (לא טבעוני), מוויסקוזה (טבעוני) או מאקריליק (טבעוני).
לורקס (Lurex) – בד נוצץ ונמתח שמבליט את צורת הגוף ומשמש בדרך כלל לשמלות ערב. הבד יכול להיות מיוצר ממגוון חומרים, שרק חלקם טבעוניים.
סאטן (Satin) – סאטן מתייחס לאריגה שמייצרת בד חלק, עדין ומבריק. בד זה מיוצר ממגוון רחב של חומרים ויכול להיות טבעי או סינטטי, טבעוני או מהחי. ואילו Sateen, בעל השם הדומה, הוא בד טבעוני לחלוטין שמיוצר מכותנה ורק מזכיר משי.
סויה (Soybeans, Soy fabric) – בד חזק שמיוצר כתוצר לוואי של עיבוד פולי הסויה. קוראים לו לפעמים קשמיר טבעוני בגלל שהוא רך, מחמם ונוח להפליא. כמעט תמיד הוא טבעוני, אבל במקרים נדירים מוסיפים לו צמר.
עור סינטטי (Synthetic leather, Leatherette), דמוי עור, עור מלאכותי (Artificial leather), עור מזויף (Faux leather), חיקוי עור (Imitation leather) – ככלל חומרים אלה הם טבעוניים וסינטטיים. במקרים נדירים ביותר הם עלולים בכל זאת להכיל חומרים מהחי, ולכן מומלץ לרכוש מחנויות מוכרות ואמינות.
עור PU ( PU leather) – חומר דמוי עור שמיוצר מפוליאוריתן. עם זאת, חשוב לבחון היטב את התווית כי עלולים לשלב (או לצפות) אותו עם חומרים נוספים שאינם טבעוניים, כמו בעור בייקאסט.
פליס, פליז (Fleece) – פליז הוא בד רך, קל משקל, מחמם ומבודד שמתייבש בקלות. משתמשים בו למעילי חורף, שמיכות ועוד. לרוב הוא עשוי מפוליאסטר או מכותנה ואז הוא טבעוני. עם זאת, לפעמים הוא מכיל חומרים מהחי.
פלנל (Flannel) – בד רך ומחמם שמזוהה מאוד עם אופנת הגראנג' של שנות ה-90. הבד טבעוני כשהוא מכותנה או מחומרים סינטטיים, אבל אינו טבעוני כשמיוצר מצמר.
פרווה מלאכותית, חיקוי פרווה (Faux fur, Fake fur) – פרווה מלאכותית יכולה להיות מיוצרת מחומרים סינטטיים שהם טבעוניים, אבל לפעמים משתמשים גם בעור או בצמר. בעבר התפרסמו תחקירים שהראו שיש חברות שמכרו פרווה אמיתית של שועלים, כלבים וחיות נוספות כחיקוי פרווה. אבל אל דאגה, אפשר לרכוש פרוות מלאכותיות ממותגים כמו H&M, GAP ו-ZARA שכבר הוציאו לגמרי את פרוות בעלי החיים מהקולקציות שלהן. ועדיין כדאי לוודא שהפרווה המלאכותית שלהם לא מכילה צמר או עור.
קורדרוי (Cord, Corduroy) – בד חזק שמתאפיין במבנה של תלמים ומכינים ממנו בעיקר מכנסיים וז'קטים. בדרך כלל הקורדרוי הוא טבעוני ומיוצר מכותנה (או כותנה בשילוב פוליאסטר). במקרים נדירים יותר הוא מיוצר משילוב של כותנה וצמר, ואז אינו טבעוני.
קטיפה (Velvet) – בד באריגה צפופה ובמרקם חלק ומלטף, שמיוצר ממגוון מקורות סינטטים (כמו פוליאסטר) וטבעיים (כמו כותנה שהיא טבעונית ומשי – שאינו טבעוני).
קרפ (Crepe, Crape, Crepe de Chine) – בד שטכניקת הייצור שלו גורמת לו לרוב להיות בעל טקסטורה ייחודית, מקומטת וגלית. בעבר היה עשוי ממשי, שאינו טבעוני. כיום הוא יכול להיות מיוצר כמעט מכל סוגי הסיבים.
שיפון (Chiffon) – בד רך, שקוף, קל ודק, שבדרך כלל מייצרים ממשי ומשמש לתפירת שמלות, חצאיות וחולצות. אבל אפשר למצוא גם שיפון טבעוני מכותנה ומחומרים סינטטיים.
שניל (Chenille) – בד שדומה לפשתן, ומכינים ממנו מצעים, שטיחים, חולצות, ממחטות ועוד. לרוב מיוצר מכותנה (טבעוני), אבל לפעמים עשוי מצמר (לא טבעוני), משי (לא טבעוני), אקריליק (טבעוני), ויסקוזה (טבעוני) ועוד.
תחרה (Lace) – תחרה משמשת לרוב לקישוט בגדים, ומיוצרת מחומרים לא טבעוניים כמו משי או מחומרים טבעוניים כמו כותנה.