הנבטה – גדל נבטים בעצמך

למה להנביט?

נבטים הם קטניות, זרעים או גרעינים שהוציאו שורש, גבעול או עלים. הם מהמקורות הטובים ביותר למינרלים, ויטמינים וחלבונים. כמות הוויטמינים שבזרע גדלה בהנבטה בעשרות עד מאות אחוזים. בתהליך ההנבטה של חיטה, למשל, תוכפל כמות הויטמין E פי שלושה, וחלק מוויטמיני B יוכפלו פי שישה. המינרלים (בייחוד הברזל, הסידן והאבץ) והחלבון שיש בזרעים הופכים הרבה יותר זמינים לגוף. במקרה של קטניות השריה והנבטה מסייעות גם בעיכול ומפחיתות את תחושת הנפיחות שחלק מהאנשים מרגיש לאחר אכילת קטניות.

הנבטה - גדל נבטים בעצמך
שעועית מש מונבטת. צילום: Lucianne

מה להנביט?

ניתן להנביט למעשה כל זרע, אך עדשים ירוקות ומש (מונג) הם הקלים והזמינים ביותר למטרה זו. קל להנביט גם חומוס, חיטה, פול וסויה, ואפילו זרעי חמנייה, זרעי דלעת וזרעי ירקות שונים. ניתן להנביט רק זרעים שלמים: עדשים כתומות או אפונה יבשה, המשווקים לרוב חצויים, לא ניתן להנביט (אך אפשר להשרות אותם לשעה-שעתיים ובאופן זה להגביר את זמינות החלבון והמינרלים גם בהם).

איך להנביט?

בניגוד למיתוס שהנבטה היא תהליך מסובך הדורש זמן ומכשירי הנבטה מיוחדים, מדובר בתהליך פשוט הדורש השקעה של כמה דקות במהלך היום:

  1. משרים את הזרעים או הקטניות במים למשך 8-12 שעות.
  2. מעבירים למסננת, שוטפים היטב, מכסים ומניחים מעל לכלי להוצאת עודפי הנוזלים.
  3. חוזרים על התהליך פעמיים עד שלוש פעמים ביום, עד שיוצא שורשון קטן ונחמד. למעשה בשלב זה אפשר לומר שכבר יש לכם נבטוטים מוכנים לאכילה. אבל אפשר להמשיך ולהנביט במשך יום או יומיים נוספים כשמדובר בקטניות הקטנות ובזרעים קטנים אחרים. גרגרי חומוס, שעועית, פול וסויה לא כדאי לנסות להנביט מעבר ליום-יומיים עקב הקושי בהנבטה שלהם.
נבטוטים גדלים בכלי ביתי להנבטה עם מסננת

מה עושים עם הנבטים?

זרעים קטנים, כגון זרעי מש, עדשים ואספסת מתאימים לאכילה גם ללא בישול (אך יש המוצאים את טעמם מריר מעט ואז ניתן לבשל אותם בכל זאת), ולשלבם בסלט או בתבשיל מוקפץ עם ירקות וטופו או קטניה כלשהי. קטניות אחרות כגון חומוס, סויה ושעועית יצריכו בישול לאחר הנבטה בכל מקרה – אלא שזמן הבישול מתקצר מאוד – 15-30 דקות.

אפשר לעבוד עם הקטניות המונבטות כפי שעובדים עם קטניות רגילות, ולהכין למשל מג'דרה עם עדשים מונבטות, קציצות או מרק חומוס מונבט.

כמה הערות נוספות

  • בימי הקיץ או בימים שבהם אתם נעדרים מהבית לשעות רבות מומלץ להעביר את הכלי למקרר למניעת קלקול.
  • אפשר גם לקנות נבטים מוכנים בסופר, כמובן, ולא להסתפק בנבטים הסיניים (שהם למעשה נבטים של מש), נבטי האפלפה (אספספת) או החמניה שרובנו מכירים. כדאי במיוחד להכיר את הנבטוטים – תערובות של קטניות שעברו הנבטה ראשונית, שאפשר למצוא כמעט בכל סופר וירקניה (לרוב באזור של הירקות בקירור).
  • ניתן להקפיא קטניות לאחר ההנבטה.

מקור עיקרי: נמרוד שיינמן, מזון למחשבה, הוצאת אור-עם 1989. תודה לאמנון יונש על שלל העצות המועילות.

רוצה לדעת עוד ?

אפשר לשאול את התזונאית שלנו באתגר 22

כן, אני רוצה!

אולי יעניין אותך לקרוא