הדף בשיפוצים! עמך הסליחה

מזונות קסומים בבתי-הספר

מזונות קסומים בבתי-הספר על רקע בעיית ההשמנה הגוברת, מקיימים בתי-ספר תוכניות חינוך לתזונה נכונה. מטרה מרכזית של תוכניות אלה אמורה להיות הגדלת הצריכה של מוצרים לא מעובדים מן הצומח. אולם קשיי המימון מקלים על כניסת חברות מסחריות לבתי-הספר, תוך עידוד צריכת מוצרים מן החי במסווה של ייעוץ בריאותי.

המזונות הקסומים

תוכנית העשרה בשם "המזונות הקסומים" הועברה כפיילוט של משרד החינוך ל-1,500 תלמידים ב-15 בתי-ספר באזור ירושלים. כך מדווחת מיטל יסעור בית-אור (ynet, 12.4.2007). התוכנית נועדה להקנות לילדי כיתות א' ו-ב' ולילדי הגן הרגלי תזונה מקדמי בריאות ולסייע בהפחתת שיעורי ההשמנה ומחלות כרוניות נוספות. הדיאטנית ורד מרום וד"ר לימור בן-יעקב, מחברות התוכנית, מגדירות בה שלושה "מזונות קסומים": קטניות, פירות וירקות. התוכנית נועדה לעודד צריכת מזונות אלה, וכן לעודד שתיית מים (במקום מיצים ממותקים). הילדים מתוודעים לסגולות של המזונות הקסומים באמצעות שירים, סיפורים, דפי עבודה צבעוניים, פוסטרים ותקליטור, המעלים את היתרונות של מזונות אלה באופן חווייתי וחיובי. ההדרכה נערכת על-ידי מחנכת הכיתה, שעברה הכשרה מיוחדת ומסתייעת בחוברת מפורטת. התוכנית משתפת את המשפחה לשם יצירת מעורבות ותמיכה בתלמיד, ובתחילת שנת הלימודים מרצות הדיאטניות בנושא בפני הורי התלמידים. לפי שאלונים שהועברו להורים בסוף שנת הניסיון, מסרים בריאותיים רבים נקלטו ויושמו, וביניהם הוספת ירקות, פירות וקטניות לתפריט, ואכילת סלט בארוחה משפחתית. עם זאת, למרבה הצער חלה בתום השנה עלייה של 13% בשימוש בממרחי גבינה ועלייה בת 29% בשימוש בביצים בכריכים. כל המורות ו-93% ממנהלי בתי-הספר הביעו רצון להמשיך בתוכנית; הקושי הוא במימון. מנהלי בתי-ספר או מנהלי אגפי חינוך שמעוניינים להשתמש בתוכנית יכולים לפנות לורד מרום, לטלפון: 050-9045255.

תוכניות עם מגע מסחרי

"המזונות הקסומים" היא אחת מבין תוכניות בריאות אחדות שהופעלו בשנים האחרונות בבתי-הספר בישראל. הצרה היא, שלא תמיד הכותרת הבריאותית מבטיחה תוכן בריאותי. אין זה מפתיע, שבמקרים שבהם מופיעות בתוכנית המלצות לצריכת מוצרים מן החי תחת כותרת בריאותית, יש לכך קשר הדוק עם חברות מסחריות. כפי שדיווחנו בגיליון 9 של זכויות בעלי-חיים השבוע, בשנת 2001 נערך בבתי-ספר בתל-אביב ובאופקים פרויקט ניסיוני, אשר כלל חלוקה יומיומית של כוס חלב פרה לילדים דרך בתי-ספר; כלומר, פרסומת שערכה חברת "תנובה" למוצריה והתניה לצרוך מוצרים אלה, בחסות משרד החינוך. תוכנית בתפוצה גדולה יותר היא "תפור עלי – עושים בית ספר לבריאות", המיועדת לבתי-ספר ולגני ילדים. התוכנית, שהושקה בשנת 2003, עוסקת בבריאות ומתמקדת, בין השאר, בחינוך לתזונה נכונה. עד סוף שנת 2004 נחשפו לתוכנית יותר מחצי מיליון תלמידים, ובשנת 2005 השתתפו בה 800 בתי-ספר. התוכנית אמנם מעודדת צריכת פירות וירקות, אולם היא כוללת גם עידוד מתמיה ובוטה לצריכת מוצרים מן החי. באתר "תפור עלי" יש אפילו קישורים מומלצים לאתרים המסחריים של תנובה, שטראוס ומועצת החלב! המדובר בגופים שלמדו היטב את הכוח השיווקי של כותרות כדוגמת "תזונה נכונה" ו"בריאות" בשילוב מראית-עין של סמכות מדעית. הם מפיצים "מידע תזונתי" שיווקי, ומועצת החלב אף פונה ישירות לגננות והצליחה לשווק באמצעותן לכ-5,000 (!) גני ילדים בישראל חומר פרסומי שהיא מכנה "ערכות לימוד". בנובמבר 2006 פרסם משרד החינוך נוהל, האוסר על מכירת מאכלים ומשקאות עתירי שומן וסוכר בשטח בתי-הספר. רשימת המוצרים האסורים כוללת, בין היתר, נקניקיות ושניצלים. כפי שדיווחה נורית קדוש (מעריב) כשלושה חודשים לאחר פרסום הנוהל, מספר חברות מסחריות וביניהן תנובה ושטראוס, החליטו להקים גוף משותף למאבק ברשויות המדינה, בעקבות החלטת משרד החינוך. צעד זה ממחיש בבהירות עד כמה מסוכן לתת לגופים מסחריים דריסת רגל במערכת החינוך, ומובן שאין להסתמך ולהמליץ על שום "מידע תזונתי" שהם מפיצים.

מקומי וחיובי

ב-ynet התפרסמו לאחרונה שני פרויקטים תזונתיים מבטיחים: ד"ר ברוריה טל, דיאטנית קלינית, סיפרה על פרויקט לקידום הבריאות שנערך בנתיבות, לגילאי 19-5. בכל הגנים ובתי-הספר מקדישים מדי שבוע חלק משעת המחנך לתזונה נבונה – למה חשוב לצרוך דגנים מלאים, מה בריא בפירות ובירקות, ועוד. תומר קרן סיפר על פרויקט "פאסט קידס" ברעננה, שבמהלכו "יוצאים ילדי הפרויקט ללמוד מאין מגיע המזון הבריא – הפירות והירקות." לדברי קרן, "הבעיה היא כיצד לשכנע את הילדים לאכול פרי שאינו טבול עד הצוואר בשוקולד, סוכר או מרשמלו דביק, שלא לדבר על ירקות כמו צנון וחסה, שנחשבים אצל הילדים – דחויים." מתגובות הילדים לירקות ולפירות נפוצים, נראה שהבעיה היא דווקא בהרגלים בבית. מתוך ג'ינגל שחיברו הילדים לסיכום החוויה: "תאכלו חסה – לא תהיו בבאסה. תאכלו בננה – לא תחטפו ג'ננה. תאכלו ארטישוק – לא תחטפו שוק. תנסו גויאבה, תנסו קישואים. אל תגידו לא, לפני שאתם מנסים." זוהי הזדמנות להזכיר לתלמידים ולהוריהם, שאם בבית-הספר שלכם עדיין מוכרים שניצלים או נקניקיות, התלוננו בפני ההנהלה או פנו למפקחת:
עירית ליבנה, המפקחת על תחום הבריאות, דבורה הנביאה 2, ירושלים 91911. פקס 02-5603469 דואל iritli@education.gov.il
מקורות
מיטל יסעור בית-אור, "המזונות הבריאים: תוכנית בבתי הספר למניעת השמנה", ynet, 12.4.2007.
תפור עלי - עושים בית ספר לבריאות, משרד החינוך ומשרד הבריאות. כניסה: 12.4.2007.
אתרי האינטרנט של שטראוס, תנובה ומועצת החלב. כניסה: 12.4.2007.
תומר קרן, "מה אני צריך לאכול חסה? מה אני, עז?", ynet, 31.1.2007.
גלעד גרוסמן "אחד בפה ואחד בלב", nrg מעריב, 18.1.2007.
"|רעהקיוסקים בבתי הספר יורשו למכור מזון בריא בלבד||", וואלה!, 28.8.2006.
ד"ר ברוריה טל, "איך נגרום לבני 5 ומעלה לאכול ירקות ופירות", ynet , 24.5.2006.
"'תפור עלי'. שלב בחינוך הילדים לתזונה", BeOK, 23.1.2006.
"תזונה נבונה ומניעת השמנה בקרב ילדים ונוער" (הודעת הדוברות), משרד החינוך, לשכת הדובר, 6.12.2004.
ועדת החינוך והתרבות - סיכום כנסת : ישיבה מס' 258 - חלוקת חלב לילדי בתי הספר - הצעת ח"כ משה גפני לדיון מהיר, 13.3.2001.