מגנזיום במזון

מזון עשיר במגנזיום
  • מגנזיום הוא מינרל חיוני המעורב במגוון תהליכים בגוף, כולל ייצור אנרגיה, תפקוד שרירים ועצבים ובקרת רמות סוכר ולחץ דם.
  • מגנזיום נמצא במגוון מזונות צמחיים, כמו ירקות ירוקים, קטניות, אגוזים, זרעים ודגנים מלאים וכן במי שתייה טבעיים.
  • לאוכלוסיה הבריאה – ההמלצה היא לצרוך מגנזיום מתזונה מגוונת ולא מתוספים.

מגנזיום הוא מינרל חיוני המעורב במגוון תהליכים בגוף, כולל ייצור אנרגיה, תפקוד שרירים ועצבים ובקרת רמות סוכר ולחץ דם. המינרל נמצא בעיקר במזונות צמחיים כמו ירקות ירוקים, קטניות, אגוזים, זרעים ודגנים מלאים, וכן במי שתייה טבעיים (אך לא במים מותפלים). מחסור סימפטומטי במגנזיום נדיר באנשים בריאים, אך יכול להופיע בקבוצות בסיכון כגון חולי סוכרת סוג 2, אנשים עם בעיות ספיגה במערכת העיכול, אלכוהוליסטים וקשישים.
מגנזיום הוא מינרל חיוני שמעורב במגוון תהליכים בגוף, מייצור אנרגיה ועד תפקוד שרירים ועצבים. הוא נמצא במגוון של מזונות, בעיקר מהצומח, ובמי שתייה.

תפקידים של מגנזיום

מגנזיום מסייע לאנזימים לעשות את עבודתם במגוון תהליכים בגוף ומערכות בגוף. הוא מעורב ב:

  • ייצור אנרגיה
  • תפקוד שרירים
  • תפקוד עצבי
  • בקרה על רמות הסוכר בדם
  • בקרה על לחץ הדם
  • בריאות העצם
  • סינטזת DNA ו-RNA
  • ייצור גלוטטיון – נוגד חמצון שמגן על התאים

כמה מגנזיום צריך ביום?

גילגבריםנשים
0-6 חודשים30 מ"ג30 מ"ג
7-12 חודשים75 מ"ג75 מ"ג
1-3 שנים80 מ"ג80 מ"ג
4-8 שנים130 מ"ג130 מ"ג
9-13 שנים240 מ"ג240 מ"ג
14-18 שנים410 מ"ג360 מ"ג
19-30 שנים400 מ"ג310 מ"ג
היריון – 350 מ"ג
הנקה – 310 מ"ג
31-50 שנים420 מ"ג320 מ"ג
היריון – 360 מ"ג
הנקה – 320 מ"ג
51+ שנים420 מ"ג320 מ"ג

מגנזיום במי שתייה

לפי נתוני משרד הבריאות, לפני עידן ההתפלה ריכוז המגנזיום במי השתייה בישראל היה כ-25-30 מ"ג/ליטר מגנזיום בממוצע – ומי שתייה היוו מקור משמעותי למגנזיום. במים מותפלים ריכוז המגנזיום אפסי, ולכן משרד הבריאות מקדם תקנות לתוספת של מגנזיום וסידן למים מותפלים. מים מבוקבקים נשאבים ממקורות למי תהום שמכילים ריכוזי מגנזיום שונים.

מגנזיום בתזונה

מגנזיום נמצא במגוון של מזונות צמחיים, כמו ירקות ירוקים, קטניות, אגוזים וזרעים, דגנים מלאים, אבוקדו, בננות ושוקולד מריר. להלן מספר דוגמאות למקורות עשירים במגנזיום:

מזוןמגנזיום (מ"ג)/מנה
גרעיני דלעת156 מ"ג/28 גרם
זרעי צ'יה111 מ"ג/28 גרם
תפוח אדמה85 מ"ג/1 יחידה גדולה
שקדים80 מ"ג/28 גרם
תרד מבושל78 מ"ג/ ½ כוס
קשיו74 מ"ג/28 גרם
בוטנים63 מ"ג/ ¼ כוס
שעועית שחורה מבושלת60 מ"ג/ ½ כוס
אורז מלא מבושל42 מ"ג/ ½ כוס
בננה32 מ"ג/ 1 יחידה בינונית

מחסור במגנזיום

מחסור סימפטומטי במגנזיום עקב צריכה תזונתית לקויה, נדיר באנשים בריאים שכן הכליות מגבילות את ההפרשה של המינרל. עם זאת, צריכה נמוכה באופן קבוע ו/או איבוד מוגבר של מגנזיום מהגוף עקב מצבים בריאותיים מסוימים, אלכוהוליזם ו/או שימוש בתרופות מסוימות עלול להוביל למחסור במגנזיום.

קבוצות בסיכון למחסור במגנזיום

יש קבוצות מסוימות באוכלוסיה שנמצאות בסיכון למחסור במגנזיום, כגון אנשים עם מחלות מסוימות (כמו מחלות מערכת העיכול המובילות לתת ספיגה וסוכרת סוג 2), אנשים הסובלים מאלכוהוליזם וקשישים.

תוספי מגנזיום

יש מגוון של תוספי מגנזיום ביניהם מגנזיום אוקסיד, ציטרט, כלוריד, מאלאט, גליצינט ועוד. כמו כן, תוספי מגנזיום מגיעים בצורות שונות (כמו כדורי מגנזיום, אבקה ונוזל) ובמינונים שונים. בעוד שמגנזיום נחשב לתוסף בטוח לצריכה, צריכה עודפת מתוספים עלולה להוביל לתופעות לוואי כמו שלשולים, בחילות והתכווצויות בבטן. משרד הבריאות בישראל ממליץ לצרוך מגנזיום מפירות, ירקות ומזון לא מעובד, ואינו ממליץ לצרוך תוספי מגנזיום למעט בקבוצות סיכון מסוימות ובהתאם להמלצת רופא/ה או דיאטן/דיאטנית.

מקורות

https://ods.od.nih.gov/factsheets/Magnesium-HealthProfessional
/https://www.gov.il/he/pages/food-service-magnesium?chapterIndex=9

 

רוצה לדעת עוד?

אפשר לשאול את התזונאית שלנו באתגר 22

כן, אני רוצה!

אולי יעניין אותך לקרוא