דנה שואלת: קניתי שבבי סויה, זה בונזו? איך משתמשים בהם?
כן דנה, נהוג לכנות את השבבים בצורת כופתאות בינוניות "בונזו", אבל יש גם "סוליות" וגם שבבים דקים. שבבי סויה עשויים מקמח סויה, הוא חומר הגלם שנותר אחרי מיצוי השמן מפולי הסויה. את הקמח מעצבים לצורת שבבים בצורות שונות. ישנם שבבים בהירים שניתן לקנות במשקל ומכילים 70% חלבון סויה, וישנו הסוג הכהה שמכיל מעט פחות אחוזי חלבון ובדרך-כלל הוא מגיע לרשתות השיווק ארוז מראש. לדעתי הסוג הבהיר טעים ו"לעיס" יותר, אך זה עניין של טעם אישי.
במתכונים מסוימים ניתן להשתמש בשבבים לאחר הכנה בסיסית של השרייה במים רותחים או בישול במים (תלוי בגודל השבבים) וסינון או סחיטה. מהשבבים הדקים ביותר ניתן להכין "טחון מן הצומח" אם מוסיפים אותם לאחר השרייה קצרה (5 דק' במים רותחים וסינון) לבצל מטוגן, ותוך כדי טיגון מוסיפים רוטב סויה שנספג בהם ומעמיק את צבעם וטעמם. בתערובת זו ניתן למלא מאפים, קובה וכן הלאה.
מהשבבים הבינוניים אני ממליצה להכין תבשילים בנוסח "גולש": אחרי ההשריה הבסיסית (10 דק' במים רותחים וסינון) הם מתווספים לבצל, גזר, שום, עגבניות ופפריקה ומתבשלים (אפשר עם תפוחי אדמה) לתבשיל כפרי ומשביע.
השבבים הגדולים בצורת סוליות מתאימים להכנת שניצל אם מבשלים אותם (לא פחות מ 20 דק' וסוחטים היטב היטב לאחר שהתקררו), אך בעיניי יש חומרי גלם מרגשים יותר מאשר סוליות הסויה לצורך שניצלים (טופו פטריות ועוד).
רוצה לשאול את גלי? שלח/י אימייל ל bishulbari@gmail.com
גלי לופו אלטרץ היא מתכונאית ומורה לבישול בריא.
http://cookingcoach.co.il
0528-924766