הדף בשיפוצים! עמך הסליחה

"העובדות מדברות לטובתנו, הטבעונים"

ראיון עם אריה רווה מ'בודהה בורגרס'

באביב 2006 הקים אריה רווה את בודהה בורגרס ברחוב דיזנגוף, תל-אביב. המקום הפך למזנון הבית של הטבעונים והצמחונים – בתל-אביב וגם מחוצה לה – ולאחר סגירתו, נפתחו לאחרונה שני סניפי בודהה בורגרס משופרים בדרום תל-אביב ובמרכזה. בעקבות הפתיחה, ראיין אריאל צֹבל את אריה על טבעונות, על תזונה ועל יצירת מקום מסוג חדש. צילם: מני ברמן.
העובדות מדברות לטובתנו, הטבעונים
  •  אתה יכול לומר כמה מילים על עצמך?

אני בן 37, יליד וינה. בגיל צעיר למדתי משפטים ועבדתי בתחום בווינה. עליתי לישראל בגיל 23 בעיקר מתוך ציונות, שירתתי בצה"ל, עברתי מבחני התמחות במשפטים ואחר-כך עשיתי הסבה למחשבים, עם עבודה מהצד כמדריך אירובי. במשך 7 שנות עבודה בהיי-טק חסכתי כסף, ששימש אותי כדי להקים את בודהה בורגרס הקטן בדיזנגוף 75, ונשאר משהו גם למקום החדש ביהודה הלוי, שאותו הקמתי עם שותפים.   •  לפני בודהה בורגרס, עסקת בפעילות כלשהי שקשורה בטבעונות? בחיות? הסברה? לפני שש שנים, כשגרתי באזור, הייתי עד ללכידה של חתולי חצר במטרה להרוג אותם. זה מאוד קומם אותי. בסופו של דבר, עם הרבה מאמץ ובעזרת הווטרינר הרשותי, הצלחתי לשכנע את מועצת אזור לעקר חתולים ולהחזיר אותם לחצר שלהם. במשך ארבע שנים לכדתי בלילות יותר מ-700 חתולים ברחובות אזור. הם עוקרו מוקדם בבוקר, נשארו אצלי ביום ושוחררו בערב. זה היה קשה מאוד ולא קיבלתי עזרה, עד שבסתיו 2005 נשברתי ועברתי לתל-אביב, עם שבעה חתולים. במקביל לזה התפטרתי מהעבודה בהיי-טק. במשך שנות העיקורים ראיתי כבעיה עיקרית את המודעות של האנשים לבעלי-חיים, כאשר גם אלה שמטפלים בכלב או בחתול, מתקשים נפשית להכיר בחיה שלהם כמישהו שווה, כי הם אוכלים חיות.
בודהה בורגרס, סניף יהודה הלוי 21, מראה מבפנים
בודהה בורגרס, סניף יהודה הלוי 21, מראה מבפנים 
  •  מתי התקרבת לנושא הטבעונות? הודות לאמא שלי התחלתי לאכול נבטי שעועית מש בגיל 12. בלי ידע תזונתי, בזכות הנבטים, הצלחתי להצטיין גם מבחינה גופנית וגם מבחינה מנטלית, ואני משוכנע שעודף האנרגיה שלי נובע מהנבטים האלה. אמנם רק לפני כ-12 וחצי שנים הפכתי לצמחוני, ולפני שלוש שנים לטבעוני, אבל צריכת הבשר שלי גם לפני כן הייתה מצומצמת ביותר. כבר בתקופה שבה ריכזתי את מבצע עקר-החזר באזור וניסיתי לשכנע את האוכלוסייה לעקר או לעזור לי, ידעתי שהסברה היא הנושא החשוב והקשה ביותר. כך גם בעניין טבעונות: רוב האנשים לא מאמינים שתזונה מן הצומח היא הטובה ביותר, ושאין שום סיבה תזונתית לאכול מוצרים מן החי. כמדריך אירובי התנסיתי בהסברה: חילקתי חינם מאות ערכות הנבטה, ואלה שהשתמשו בהן הגיעו לתוצאות מדהימות.   •  כבר בביקור הראשון שלי בסניף בדיזנגוף לפני שנה וחצי, יצאתי עם קופסת הנבטה ביד – שהשתמשתי בה מאז באופן קבוע. את הקופסה קניתי לאחר הרצאה ארוכה ומרשימה מפיך על נבטים, פשתן ועוד. מנין הידע שלך בתחום? באופן פורמלי, לא למדתי תזונה מעבר לקורס תזונה במסגרת של מדריכי מחול אירובי. אבל כל הנתונים נמצאים על השולחן, ולא קשה להגיע למסקנה שתזונה מן הצומח היא לא רק מוסרית, אלה גם יותר בריאותית. במשפחה שלי היו בעיות בריאות כמו מחלת פרקינסון וסרטן, והתחלתי לשאול את עצמי, מה קורה? מה הבסיס? ( אריה בסניף הישן בדיזנגוף. צילום: אילנה) כך התחלתי לקרוא ספרים ומאמרים על תזונה. התעוררו בי המון סימני שאלה על פרסומות ועל פרסומי תזונה ובריאות פופולריים. למשל, מנסים למכור לנו חלב ואומרים שהסידן שבו מועיל לאדם, ושוכחים לציין שמחקרים רבים מצביעים דווקא על בריחת סידן מסיבית עקב צריכת חלב. מול נתונים כאלה אני מרגיש שעובדים עלי. כמשפטן עם חשיבה לוגית-משפטית, למדתי שהקייס של תזונה טבעונית מוצק ביותר.
(בתמונה: אריה בסניף הישן בדיזנגוף. צילום: אילנה) 
  •  אז המניע להקמת בודהה בורגרס היה בריאותי? המניע להקמת המקום היה מוסרי. אבל העובדות הבריאותיות עוזרות לקדם את העניין המוסרי. כדאי להזכיר גם תחושה אישית של מחסור שחוויתי כשרציתי לאכול משהו בריא, למשל אחרי אימון בחדר כושר, ולא היה הרבה מה לאכול בחוץ אם לא מתים על חומוס או פלאפל. כמדריך אירובי, נתקלתי בנערות ובנשים שהיו פעם צמחוניות והפסיקו בגלל חוסר בברזל או בעיות אחרות, שנבען מאכילת מזון צמחוני גרוע מאוד. במקום לשפר את האוכל, הן קיבלו מרופאים המלצה טיפשית ומיותרת לאכול בשר. כמדריך, נתקלתי גם בתזונאיות שלמדו מה שלמדו מבלי לבדוק לעומק, ונשארו עם מידע מיושן. בודהה בורגרס נתן לי אפשרות לתת לאנשים מידע מדויק יותר – שהם יכולים לקלוט עם טעם טוב בפה.   •  אתה מזכיר התמודדות עם דעות קדומות של מערכת הרפואה. איך מזנון יכול להתמודד עם הסמכות של המערכת הזו? העובדות מדברות לטובתנו, הטבעונים. באופן כללי, התקפות על תזונה טבעונית מגיעות ללא גיבוי מחקרי, לעומת המוני המחקרים על היתרונות של מזון צמחי כזה או אחר. ואם כבר נתקלים במחקר שתומך במוצרים מן החי, קל למצוא בו פגמים מביכים, או לזהות את מקורות המימון שלו... בכל מקרה, עזרה גדולה קיבלנו לאחרונה מאחד התזונאים הבכירים בארצות-הברית, קולין קמפבל, שפרסם בשנת 2005 את הספר The China Study. הספר מארגן בצורה מסודרת ידע תזונתי עצום מהמוני מקורות, ומסכם בטענה שטענו אלפי מומחים לפניו: מזון צמחי מגוון בעיבוד מינימלי עדיף על פני כל תזונה אחרת.   •  היה לך רקע במסעדנות או בעסק דומה? לא. אבל בנסיעות לארצות-הברית הכרתי מסעדות ובתי-קפה טבעוניים ואמרתי לעצמי, אם זה עובד במנהטן ובסן פרנציסקו, אז אין סיבה שזה לא יצליח גם אצלנו. הייתי זהיר ולכן שכרתי מקום קטנטן. אני עדיין מופתע מההצלחה שלו, וזה גם מה שהפך אותו לבעייתי. לא היה מספיק מקום – לא ללקוחות ולא לצוות. כך התחלתי לחפש מקום גדול יותר. לאחר הרבה תלאות הגעתי למקום הנוכחי, ברחוב יהודה הלוי 21, פינת רחוב הרצל, עם שני שותפים עיקריים: דודו כוכב, מתופף להקת בום פם וטבעוני, עם ניסיון בתחום ההסעדה, ודרור הרשקוביץ, עובד היי-טק טבעוני. שניהם היו לקוחות, ואני חייב להם הרבה מאוד על האמון. כיום דודו מנהל איתי את המקום, ודרור מקדם את העניינים במטבח בערבים ובסופי שבוע. עזרו לנו מאוד בהקמת המקום גם סלבה סבירידובסקי ועדי מנור מצוות בודהה בורגרס הישן. אפשר לומר שבודהה בורגרס בדיזנגוף היה תקופת הלימודים של כל הצוות בתחום המסעדנות. ההצלחה אפשרה לפתוח סניף נוסף בזיכיון, ברחוב איבן גבירול.

העובדות מדברות לטובתנו, הטבעונים סניף יהודה הלוי 21, מראה מבחוץ ומבפנים

סניף יהודה הלוי 21, מראה מבחוץ ומבפנים 

  •  האם יש שינויים בתפיסת התזונה הבריאה שאתה מנסה ליישם במקום החדש? באופן כללי לא. ניצלתי את הזמן בין המקום הישן לחדש כדי להתעדכן ולוודא שאני מציע את הדברים הכי בריאותיים וטעימים שאפשר, ובמזון מוצק לא גיליתי משהו שלא הכרתי קודם. אבל כן למדתי להכיר את השייקים הירוקים, כלומר שייק שמכיל פירות שונים בתוספת של הרבה עלים ירוקים, כמו פטרוזיליה. אני גאה להיות הראשון בארץ שמציע את זה – כמו שהצעתי קרקר פשתן לפני שנתיים ותוספת פשתן טחון לשייקים, שבינתיים לא מעט מקומות כבר אימצו, וטוב שכך.   •  בכל הנוגע לטעם, איך פותחו המנות לפני ההחלטה להציע אותן לקהל? במזנון המקורי רציתי להתחרות בשווארמיות ובחומוסיות ולהציע אלטרנטיבה בריאה, דלת-קלוריות יחסית לחומוס, וזולה. לכן החלטתי ללכת על בורגרים. אישית לא ידעתי לבשל כי רוב חיי אכלתי בעיקר סלטים. ההתחלה הייתה קשה, וכלבתי והחתולים שלי היו קבוצת הביקורת... אחר-כך גייסתי חברים לטעימות, וקציצת הבודהה עברה כ-70 גלגולים עד לגרסה הסופית לאחר כחמישה חודשים, על בסיס נבטי עדשים, טחינה גולמית, אגוזי מלך ועוד. חוץ מקציצת הבודהה לא המצאתי מנות והסתמכתי על מתכונים מספרי בישול של מסעדות מצליחות.

העובדות מדברות לטובתנו, הטבעונים שתי גישות לטבעונות בבודהה בורגרס: משמאל שתי מנות פופולריות ובריאותיות: בודהה בורגר ושייק; ומימין ופל בלגי.

שתי גישות לטבעונות בבודהה בורגרס: משמאל שתי מנות פופולריות ובריאותיות: "בודהה בורגר" ושייק; ומימין ופל בלגי. 

  •  בסניף הישן בלטה מאוד הנוכחות של טבעונים. עד כמה יש לקהילה הטבעונית יכולת להחזיק מקום כמו בודהה בורגרס מבחינה כלכלית? קהל הטבעונים בנה את בודהה בורגרס והחזיק כלכלית את המקום הקטן בדיזנגוף. אבל המטרה היא לא לשכנע את המשוכנעים, אלא את כל היתר. לכן אנחנו רוצים להגיע לקהל הלא-טבעוני ואף לא-צמחוני. לכן גם השקעתי בפיתוח אתר אינטרנט שיספק תשובות כתובות לשאלות שלהם. בכל מקרה, במקום הנוכחי יש כ-50 מקומות ישיבה, בנוסף ל-20 מקומות בסניף איבן גבירול, ובגודל כזה חייבים לפנות אל מחוץ לקהילה הטבעונית. הסניף ממוקם ליד מגדלי משרדים ומושך עובדי משרד לא-צמחונים, וסניף איבן גבירול מושך עוברים ושבים לא-צמחונים.   •  בודהה בורגרס בדיזנגוף לא היה המקום הטבעוני היחיד שפעל בשנים האחרונות, אבל הייתה לו הצלחה חסרת תקדים בקרב הקהילה הטבעונית-אידיאולוגית. הרבה פעילי זכויות בעלי-חיים, מארגונים שונים וממקומות שונים, הגיעו לשם כמה פעמים בשבוע. איך אתה מסביר את ההצלחה הזו? טיב האוכל? המחירים הנמוכים? המחויבות האישית הברורה שלך לזכויות בעלי-חיים? האמת – אין לי ממש הסבר ואני פשוט מודה לקהילה שאימצה את המקום. אצלנו, כל לקוח יכול להרגיש חופשי להעיר ולהציע הצעות שיפור בכל המישורים, ובודהה בורגרס הוא התוצאה של הרעיונות וההערות של צוות העובדים ושל הלקוחות. אז תודה על כל העזרה!   •  המקום הישן חולל מהפכה בהרגלי התזונה של קהילה שלמה. זו אולי הפעם הראשונה שפעילי זכויות בעלי-חיים נחשפו באופן עקבי למזון בריאותי נגיש, ולמידע מתוך "מחקר סין", "לאכול כדי לחיות" ומקורות אחרים. שנה וחצי אחרי פתיחת המקום הראשון, כל פעילי אנונימוס אוכלים טוב יותר! אתה מודע להשפעה הזו?  בר סלטים בסניף יהודה הלוי 21 המטרה שלי היא שכל טבעוני יידע מה כדאי לאכול, כדי להיות הכי בריא ואקטיבי בעולם. כיף לשמוע שהצלחתי להגיע להרבה אנשים ולא רק למכור להם אוכל, אלא גם להשפיע ולעזור. אני חושב שהפעילים הטבעונים השקיעו הרבה בבודהה בורגרס ולכן הם קיבלו תמורה על מה שהיה למקום להציע.
בתמונה: בר סלטים בסניף יהודה הלוי 21 
  •  עד כמה אתה חושב שבודהה בורגרס השפיע על צמחונים לאכול טבעוני יותר, או על אוכלי בשר לצמצם בבשר או לעבור לצמחונות? קשה לדעת, אבל בשיחות שנוצרו מעל הדלפק אני יודע על הרבה לקוחות לא-טבעונים שהופתעו לטובה מהאוכל, שאלו המון שאלות על טבעונות וחזרו שוב ושוב. אני מניח שלחוויה הייתה השפעה עליהם גם בבית. מבחינתי, המבחן הוא האם הצלחתי לשכנע אפילו אדם אחד להפוך לצמחוני או לטבעוני. במשימה הזאת נראה שעמדתי.   •  מילים אחרונות על הסניף ביהודה הלוי. העיצוב החדש יוצא מן הכלל ונראה מחומרים ממוחזרים. בביקור הראשון שם אפשר לבלות חצי שעה בהתבוננות בעיצוב ולשכוח שבאת לאכול. מה אתה יכול לספר על עבודת העיצוב? העובדות מדברות לטובתנו, הטבעונים במהלך העבודה הכרתי שני מעצבים מצוינים: נש, שביצע את העבודה עצמה, ואיב בן שמחון. ביקשתי מהם לבנות יחד משהו ייחודי, שניתן לחבר עם האידיאלים של בודהה בורגרס. נושא המיחזור חשוב ומתאים לגישה שלנו ולכן הם הרבו להשתמש בחומרים משומשים כמו קרשים קטנים, אדני רכבת, פחיות, צינורות וחפצי בית קטנים, ולעצב אותם בצורה ובהקשר חדשים לגמרי. הם התאימו את עצמם לאמצעים המוגבלים שעמדו לרשותנו ועבדו במחיר מינימום – ואנחנו חייבים להם תודה ענקית. אגב, הם עדיין עובדים על הכיסאות והשולחנות שעל המדרכה, ולדעתי עוד נהיה המקום המעוצב ביותר בתל-אביב.
בתמונה: קרשים מהרחוב, צינורות, פקקים ועוד, שהפכו בידי נש לתפאורה חדשה בסניף יהודה הלוי 21 

העובדות מדברות לטובתנו, הטבעונים  קרשים מהרחוב, צינורות, פקקים ועוד, שהפכו בידי נש לתפאורה חדשה בסניף יהודה הלוי 21


אני רוצה לסיים את הראיון בכמה מילים על שייקים ירוקים. יותר מ-50% של הערך הקלורי של עלים ירוקים מורכב מחלבונים. הם גם עשירים בכל הוויטמינים והמינרלים שגוף האדם צריך. מבחינת העיכול, אנחנו יכולים לקלוט אותם באופן אופטימלי אם נצרוך אותם עם פירות. ככה, דרך שייקים ירוקים, אנחנו גם מגדילים באופן משמעותי את הצריכה של מזון צמחי לא מעובד. אישית, כשעברתי לצרוך מזון לא מעובד, חוויתי עלייה משמעותית ברמת האנרגיה שלי. אני אפילו זקוק לפחות שעות שינה. אני רוצה להמליץ לכולם לעבור לתזונה דומה!