הדף בשיפוצים! עמך הסליחה

מתכון מהיר בהרכבה עצמית

טיפים לאלתור ארוחת מחבת

ארוחות מחבת ("טגן ערבב") הן אחת האפשרויות המהירות והמזינות לארוחה טבעונית טעימה ומשביעה. ארוחת מחבת מכובדת כוללת מרכיבים משש קבוצות.
בא לכם לאכול משהו חם אבל לא לטרוח על מתכון מורכב? ארוחת מחבת מאפשרת לזרוק למחבת מכל הבא ליד, כולל שאריות תבשילים שנותרו במקרר וקופסאות שימורים שמעלות אבק בארון.
ארוחת מחבת. צילום: Martin Cathra
ארוחת מחבת. צילום: Martin Cathra 

אלה שש הקבוצות שמתוכן כמעט כל שילוב מנצח (אך כמובן שניתן גם לוותר על נציגי קבוצות מסוימות בעת מחסור):
  • ירקות. רצוי חתוכים דק ו/או מהירי הכנה. למשל: רצועות גזר דקות, עגבניות שרי חצויות, פרחי ברוקולי או כרובית, קישואים, פטריות, חציל.

  • דגנים. ניתן להשתמש בחיטה, אורז מלא או קינואה, אך ניתן גם להסתפק באפשרויות הזמינות ביותר, כגון גרגרי תירס משקית קפואה או מקופסת שימורים, שאריות אורז/אטריות/פסטה, אטריות אורז דקות או בורגול שניתן להכין במהירות על-ידי השריה במים רותחים, וכו'.

  • קטניות. מי שהשרה מבעוד מועד חומוס, פול או שעועית - הרוויח. אך קיימות אפשרויות מהירות בהרבה - למשל: קוביות טופו (המופק מסויה), או קטניות קפואות מוכנות לאכילה ("סנספרוסט" ודומיו): חומוס, שעועית, פול, אפונה, פולי סויה קלופים וכדומה.‬ במקרי חירום אפשר להשתמש גם בקטניות מוכנות לאכילה מקופסת שימורים, שלרוב טעימות ומזינות פחות, ובמקרה זה רצוי לשטוף מהקטניות את מי השימורים היטב.

  • גרעינים. אגוזים לסוגיהם, שקדים, פיסטוקים, וכדומה.

  • נבטים. מן המוכן רצוי לקנות את הנבטים העבים, הנקראים "נבטים סיניים" ומופקים מאפונה סינית (מש). המהדרין מנביטים זרעים שונים (עדשים ואספסת, למשל) במסננת או במתקן מיוחד על בסיס קבוע (מומלץ מאוד: זמין, טרי, מזין וזול!).

  • תבלינים. בקטגוריה זו נכלל כל מה שמוסיף במרוכז טעם לאוכל: מלח, עשבי תיבול טריים או מיובשים, רטבי סויה לסוגיהם ותבלינים על תערובותיהם השונות.

  • את כל המרכיבים שופכים אל מחבת עם מעט שמן ומקפיצים במשך מספר דקות. ולאלה שעדיין חושבים שזה מסובך, מוגש מתכון לדוגמה, שהוכן על-פי השיטה המפורטת:

    החומרים

    1 גזר חתוך לרצועות דקות
    1 בצל חתוך לטבעות דקות
    כ-80 גרם אטריות אורז (לפני בישול)
    גוש טופו קשה (כ- 300 גרם. אפשר להשתמש בטופו מתובל)
    חופן אגוזי קאשיו
    חופן נבטי מש
    חופן פטרוזיליה טרייה קצוצה דק (רק עלים)
    מעט רוטב סויה או טריאקי
    מלח, פלפל, כורכום ותערובת תבלינים אהובה
    שמן לטיגון

    ההכנה

    1. מרתיחים מים, מניחים בקערה את אטריות האורז ושופכים אליה את המים הרתוחים עד שהם מציפים את האטריות. מכסים, מחכים מספר דקות עד לריכוך האטריות ומסננים.
    2. בינתיים חותכים את גוש הטופו לקוביות ומערבבים עם רוטב הטריאקי והתבלינים. שופכים למחבת משומנת והופכים את הקוביות עד שהן משחימות.
    3. מוסיפים את הגזר והבצל ומערבבים עד שהם מתרככים מעט.
    4. מוסיפים את כל שאר הרכיבים: האטריות, הנבטים, האגוזים והפטרוזיליה.
    5. מערבבים, ומבשלים במשך כחמש דקות.
    6. טועמים ומוסיפים תבלינים לפי הצורך. מגישים חם.