הדף בשיפוצים! עמך הסליחה

"מבשלים טבעוני"

ספר בישול מומלץ בהוצאת מגזין "מנטה"

ארוחת החג המשפחתית מתקרבת לסיומה, המנה העשירית (או שמא היתה זו התשיעית?) מוסרת מהשולחן, ומפלס החרדה מטפס באיטיות: ברור שאיש אינו רעב. הקרניבור שואל בסקרנות מה ההפתעה שהובטחה לפני הקינוח. כיכר גבינת השקדים הטבעונית מוגשת לאחר כבוד ונפרסת לפרוסות: מוצקה בחוץ, רכה ונימוחה מבפנים. הבעות הפנים מסביב פורקות את המתח באחת: ה"גבינה" שלנו מתקבלת באהדה, אמנם לא בתור "פטה", אבל הטעם והמרקם מתוארים כגבינתיים במידה משכנעת, הכיכר מתחסלת במהרה, והקרניבור חובב הגבינות מבקש את המתכון, אם לא מטעמי מצפון אז מטעמי כולסטרול.

גבינת שקדים טבעונית. צילום יוסי סליס, סגנון נטשה חיימוביץ'
גבינת השקדים. צילום: יוסי סליס. סגנון: נטשה חיימוביץ'

מבשלים טבעוני מתכון גבינת השקדים בספר "מבשלים טבעוני" (הוצאת "מנטה") דומה להרבה מתכונים המסתובבים ברשת, בהבדל קטן: את מקומם של המים מחליף יין לבן יבש שמעדן את המנה. לא מעט הברקות קטנות ויצירתיות כאלה מתבלות את הספר, והופכות אותו לנכס לטבעונים, בייחוד בגזרת המתכונים-החגיגיים-אבל-לא-מורכבים-מדי. לא פעם עשוי הקורא להתקשות לדמיין מראש את טעמה של מנה בשל שילוב מפתיע, או מוצר לא מוכר. זה לאו דווקא אומר שהכנת המתכונים קשה, ארוכה או מסובכת (מרבית המתכונים פשוטים למדי), אבל זה כן אומר שכדאי להתיידד עם חנות הטבע הקרובה למקום מגוריכם. לצד איזון הולם בין החגיגי ליומיומי, הספר מקפיד להתחשב בשיקולי בריאות מבלי לחטוא בסגפנות ולו לרגע – אפשר למצוא בו את הנהנתנות הראויה לספרי בישול.

הספר מספק מענה לכמה מהאתגרים שחווים טבעונים מתחילים. פרק מיוחד מוקדש לארוחת הבוקר, וכולל מגוון גבינות וממרחים; פרק אחר כולל מתכונים לאוכל שילדים אוהבים ("לחופש הגדול"), וישנה גם התייחסות לסנדוויצ'ים ולמאכלים המתאימים לאירוח, לליל הסדר ולחגים אחרים. את המתכונים חיברו פיליס גלזר, עינת מזור ורונית פנסו, והם מלווים בהסברים על ערכיהם התזונתיים שכתבה הדיאטנית הקלינית נירה אולנד.

במתכון השני שניסינו השתמשנו בגבינת השקדים למילוי לבבות ארטישוק. לא ברור מדוע המנה הזו סווגה כמנה של סתיו בעוד הארטישוק במיטבו באביב, אך ממילא קילוף ארטישוק טרי הוא למעלה מכוחותינו וקיבלנו בברכה את ההנחיה להשתמש בארטישוק קפוא. לעומת זאת, את המרכיב השני במילוי, התרד - העדפנו טרי. חבל להסתפק בגרסה הקפואה כמוצע במתכון, כשאפשר למצוא תרד תורכי רענן אצל כל ירקן. אהבנו את השילוב בין החמצמצות העדינה של הארטישוק, שבושל והושרה בתחמיץ, לבין התרד והגבינה. גם המנה הזו נוסתה בהצלחה על שורה של טועמים, טבעונים ואוכלי חיות, וזכתה למחמאות מפה לפה.

תחתיות ארטישוק ממולאות. צילום: יוסי סיליס. סגנון: נטשה חיימוביץ'
תחתיות ארטישוק ממולאות. צילום: יוסי סיליס. סגנון: נטשה חיימוביץ'

בסוף הספר מתארחים ששה שפים, ביניהם אביב משה, שמציע קינוח מסקרן: מקפא טחינה עם פירות יבשים, חלב קוקוס וסילאן. לפני ההכנה חששנו שאולי המתכון ייצא במרקם קשה מדי, קרטיבי – אך החשש הופרך. השילוב בין הטחינה, חלב הקוקוס והסילאן יוצר מרקם גלידתי רך וטעים.

הספר ידידותי במיוחד לנמנעים מגלוטן, שימצאו בו לחמניות שקדים, פנקייק תפוחים, מאפינס פירות יער ועוד שורה של מתכונים שבהם נעשה שימוש בקמחים על בסיס אורז, טפיוקה, תפחי אדמה וסורגום. גם הנמנעים מסוכר והמחפשים אחר מנות דלות בשומן וקלוריות אינם מקופחים. זה יתרון עבור המעוניינים בכך, אך עבור מי שלא זה דווקא חיסרון, כי קמח סורגום אינו רכיב רווח ברוב המטבחים.

מקפא טחינה, קוקוס ופירות יבשים. צילום: יוסי סיליס. סגנון: נטשה חיימוביץ'
מקפא טחינה, קוקוס ופירות יבשים. צילום: יוסי סיליס. סגנון: נטשה חיימוביץ'

היינו שמחים לו היה קצת יותר פירוט במתכונים, עבור המתקשים שבינינו. למשל, במקפא הטחינה עדיף היה להמליץ להשתמש בטחינה לבנה (למשל, "היונה"), משיקולים אסתטיים – השתמשנו ב"סמל היונה", שצבעה חום-אפרפר, וקיבלנו כיכר מרשימה של מקפא טעים להפליא, אך בגוון חגיגי פחות מזו שבתמונה. כמו כן, במקום לציין "חלב קוקוס" כדאי היה להבהיר אם הכוונה למי קוקוס או לקרם קוקוס שבו אחוזי השומן גבוהים יותר (השתמשנו בקרם). במתכון הארטישוק הממולא, כדאי היה להסביר מה עושים עם התחמיץ שבו השרינו את הארטישוק – האם אמורים להיפרד ממנו אחרי ההשריה (כפי שעשינו), או להשתמש בו גם בשלב האפייה.

לאור ההצלחה, אנחנו כבר סקרנים לנסות את המתכונים הבאים בספר, ובמיוחד את ממרח העדשים עם פטריות ויין; סלט הפריקי והצנוניות הקיצי; ומרק השעועית השחורה עם ירקות שורש ולימון פרסי, שייאלץ לחכות לחורף.

 

"מבשלים טבעוני – מתכוני מגזין מנטה לבישול טבעוני בכל עונות השנה". עורכת: מירי דהאן